Het moedige besluit van Teen Vogue om zich uit te spreken over white supremacy en Charlottesville - Vance

Nu aan het lezen

Het moedige besluit van Teen Vogue om zich uit te spreken over white supremacy en Charlottesville

Het moedige besluit van Teen Vogue om zich uit te spreken over white supremacy en Charlottesville

Charlottesville in de Amerikaanse staat Virginia is een vredig en progressief plaatsje. Zo’n 80 procent van de inwoners stemde tijdens de verkiezingen voor Hillary Clinton. Toch was de plaats afgelopen weekend het toneel van gewelddadige en racistische demonstraties van zelfbenoemde alt-rechtse inwoners.

Bij de rellen waarbij spanningen tussen demonstranten en tegendemonstranten hoog opliepen, kwam de Amerikaanse Heather Heyer (32) om het leven. Zij was op dit moment actie aan het voeren tegen het extreem-rechtse gedachtegoed. Haar Facebook-omslagfoto spreekt boekdelen. De tekst luidt: “Als je niet razend bent over wat er in de wereld aan het gebeuren is, ben je niet bij de pinken.”

Steun

Amerika rouwt, schrijven media die het ongeloof van de gebeurtenis proberen te vatten. Want hoe kan een doorgaans vreedzaam plaatsje het toneel worden van haat en misère?

Steun voor nabestaanden en tegen-demonstranten komt uit vele hoeken, van burgers tot de voormalig president van de Verenigde Staten. Barack Obama sprak op Twitter met de wijze woorden van Nelson Mandela.

Teen Vogue

Tienermagazine Teen Vogue, voorheen het podium van artikelen als ‘de 17 meest bijzondere nagellak kleuren’ en nu steeds vaker aanbieder van kwaliteitsartikelen over diversiteit en gelijkheid, doet ook een duit in het zakje.

Het magazine sprak zich zondagavond als een van de weinige media uit over de gebeurtenissen in de Amerikaanse stad en keken daarbij naar hun lezers én zichzelf. Ze startten een thread waarbij zij en lezers live-tweetten over raciale ongelijkheid in Amerika en het superioriteitsgevoel van witte mensen. Centraal stond de kritiek over de benaming van witte misdadigers, veelal geen terrorist genoemd maar radicaal of verward.

Actiejournalistiek

Het standpunt van Teen Vogue wordt juichend ontvangen door Twitteraars. Nederlandse gebruikers zeggen dat nationale media dit ook moeten doen bij het schrijven over de gebeurtenissen in Charlottesville. Spreek je uit, schrijven zij, opdat we niet onverschillig zijn en zwijgen.

Verrassende koers

De felle kritiek van Teen Vogue na de gruwelgebeurtenissen van afgelopen weekend staat niet op zichzelf. Sinds het aantreden van Trump en de nieuwe, mannelijke redacteur Philip Picardi, vaart het modeblad een nieuwe koers. Het blad steekt niet onder banken en stoelen dat het tegen Trump en zijn gedachtegoed is en bedient de jonge lezers van inhoud. Want dat is waar ze om vragen, aldus Picardi in een analyse van The Guardian.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.