25 makkelijke manieren om je productiviteit te verhogen

Nu aan het lezen

25 makkelijke manieren om je productiviteit te verhogen

25 makkelijke manieren om je productiviteit te verhogen

Heb je last van een middag-dipje? Of zie je door de vele taken die je moet doen het bos niet meer? Op Noisli vind je 100 hacks die je productiviteit omhoog moeten helpen! Ik heb 25 hele makkelijke hacks die slechts een paar minuten duren voor je op een rijtje gezet!

1. Vind je biologische ritme

In je biologische ritme werk je het productiefste. Het is daarom handig om te kijken naar jouw biologische ritme, werk je graag ’s ochtends? Sta dan een paar uur eerder op om al wat extra werk te doen. Kun je je beter in de avond focussen? Plan je werkuren dan in de avond!

2. Plan blokken van 1 a 2 werkuren voor jezelf in met een kleine pauze tussen door

Door blokken van 1 a 2 uur te maken kun je jezelf beter focussen op opdrachten die gedaan moeten worden. Eigenlijk stel je een soort van deadlines voor jezelf, waardoor je productiever te werk gaat.

3. Stop met multitasken

Door te multitasken vraag je je brein om constant gefocust te zijn en meerdere dingen tegelijk te onthouden. Hierdoor zijn je hersenen sneller vermoeit, waardoor de productiviteit afneemt!

4. Verdeel grote taken in een aantal kleinere taken

Door grote taken te verdelen in een aantal kleinere taken wordt een groot, vaag en moeilijk geheel plots heel overzichtelijk en kun je stap voor stap de taak afmaken. Daarnaast geeft het voldoening wanneer je een taak afhebt en dat verhoogt de productiviteit!

5. Doe de moeilijkste of zwaarste opdracht eerst

Vaak wordt de moeilijkste of zwaarste opdracht uitgesteld tot het laatst. Hierdoor word je er telkens aan herinnert dat je deze moeilijke taak nog moet doen en dat heeft een negatieve uitwerking op je productiviteit. Doe eerst de moeilijkste opdracht, dan is de rest van de week peace of cake!

6. Doe alles wat minder dan 2 minuten duurt eerst

Door alles wat minder dan 2 minuten duurt eerst te doen werk je binnen no-time allerlei taken af en hoef je je daarna alleen nog maar te focussen op een aantal grote taken.

awhCbhLqRceCdjcPQUnn_IMG_0249

7. Blokkeer alle websites die je afleiden

Betrap jij jezelf er ook vaak op dat je plots de nieuwe updates op Facebook aan het lezen bent? Via een aantal handige apps kun je heel gemakkelijk websites die je afleiden blokkeren in de tijd dat je aan het werk bent.

8. Gebruik de Pomodoro-techniek

De pomodoro-techniek verdeelt je tijd in stukjes. Eerst werk je 25 minuten achter elkaar en heb je 5 minuten pauze. Wanneer je dit vier keer hebt herhaalt heb je een grote pauze van 25 minuten. Er is bewezen dat dit zorgt voor meer productiviteit!

9. Eet ‘hersenvoedsel’

Eet voedsel dat de hersenen stimuleert! Hierbij kun je denken aan blauwe bessen, noten, groenten, avocados, vis en pure chocola!

10. Gebruik geurkaarzen met citroen of kruiden

Citroen maakt je kalm en rustig, kaneel zorgt voor extra focus en concentratie en pepermunt zorgt voor een energieboost en laat je helder nadenken!

11. Drink koffie op strategische momenten

Drink koffie op strategische momenten waarin je natuurlijke cortisol-niveau daalt. Dit is ’s ochtends tussen 09:30 en 11:30 uur en ’s middags tussen 13:30 en 17:00 uur.

12. Stel grenzen aan het aantal uren dat je werkt per week

Het is bewezen dat kortere dagen en minder uren werken ervoor zorgt dat je meerdere taken in een kleiner tijdsvak gedaan krijgt. Stel daarom grenzen aan het aantal uren dat je per week werkt.

unsplash_523ae1f5502d6_1

13. Zet een deadline voor iedere taak die je moet doen

Door een deadline voor iedere taak je op een dag moet doen te stellen, weet je precies wanneer je even een tandje bij moet zetten of even rustig aan kan doen!

14. Delegeer en verdeel taken

Zie je door de bomen het bos niet meer? Draag een aantal opdrachten dan aan iemand anders over zodat jij je kunt focussen op de echt belangrijke opdrachten.

15. Automatiseer dagelijkse en wekelijkse taken

Heb je taken die je dagelijks of wekelijks moet uitvoeren? Zorg dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt en doe ze bijvoorbeeld op een vast tijdstip.

16. Gebruik tijd tussen afspraken door om kleine taken uit te voeren

Heb je een aantal afspraken met tijd tussendoor of ben je een half uurtje te vroeg? Zorg dat je de tijd gebruikt om kleine taken af te werken, zoals bijvoorbeeld je mail!

17. Houd de tijd bij

Door bij te houden hoelang je over een taak doet, kun je voor de volgende keer een reele inschatting maken hoelang je mee bezig bent. Zo kun je een effectieve tijdsplanning voor jezelf maken.

18. Doe taken die bij elkaar horen achter elkaar

Doe de taken die bij elkaar horen achter elkaar. Zo blijf je in een flow en hoef je informatie niet onnodig een paar keer per dag op te zoeken.

photo-1429623077761-9635d93ddd02

19. Bekijk en beantwoord mail op vaste tijden

Stel vaste tijdstippen in waarop je je mail bekijkt en beantwoordt. Zo kun je tussen die tijd door effectief werken aan je taken zonder afgeleid te worden door nieuwe binnenkomende mailtjes die misschien helemaal niet interessant zijn.

20. Verbeter je typsnelheid

Door blind te leren typen bespaar je enorm veel tijd op bijvoorbeeld het versturen van mailtjes en het uitwerken van bestanden.

21. Leer scannend lezen

Vaak hoef je stukken tekst niet uitgebreid te lezen om te weten wat er in staat. Leer daarom scannend lezen. Door de tekst te scannen op belangrijke stukken bespaar je enorm veel tijd die je ergens anders aan kunt besteden.

22. Zorg voor de perfecte temperatuur op kantoor

De perfecte temperatuur op kantoor is tussen de 21 en 22 graden. Een temperatuur kouden dan 20 graden en een temperatuur hoger dan 23 graden zorgt ervoor dat de productiviteit met 10 procentafneemt.

23. Verander je locatie

Door eens op een andere locatie te werken krijg je andere prikkels binnen waardoor de productiviteit wordt gestimuleerd.

photo-1417733403748-83bbc7c05140

24. Ruim je bureau op voor dat je naar huis gaat

Ruim je bureau op voor dat je naar huis gaat zodat je de volgende dag gelijk met een frisse start kan beginnen!

25. Neem een powernap

Het nemen van een powernap zorgt ervoor dat je geheugen, reactievermogen, alertheid en productiviteit weer worden aangescherpt. De meest effectieve powernap duurt tussen de 10 en 20 minuten.

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.