Nu aan het lezen
Een hoop mensen kunnen zichzelf echte sensatiezoekers noemen. Zodra het geluid van een sirene klinkt, rennen zij naar het raam om erachter te komen wat er gebeurt. Maar het kan altijd erger. Zoals het filmen van ongelukken op straat, terwijl je die persoon ook had kunnen helpen. Want ook al zegt 90 procent van de mensen dat ze het filmen van ongelukken niet vinden kunnen, blijft het toch gebeuren.
Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. De organisatie zocht via social media uit hoe mensen denken over het filmen van ongelukken. In sommige gevallen lijkt het wel een reflex te zijn geworden om de telefoon erbij te pakken en te gaan filmen. Volgens Nico Zuurmond van het Rode Kruis kun je deze tijd beter gebruiken om het slachtoffer te helpen, of om 112 te bellen.
Hoewel de meeste mensen het filmen niet vinden kunnen, geeft één derde toe dat zij filmers van ongevallen niet zullen vragen om te stoppen. Toch kunnen de filmpjes in sommige gevallen ook nuttig zijn. Wanneer het gaat om een misdrijf of ruzie, kan het gelden als bewijsmateriaal.
Hoewel je je misschien afvraagt waarom niemand echt helpt in bepaalde situaties, kun je dat niemand echt kwalijk nemen. Het heeft namelijk te maken met het zogenaamde omstanderseffect. Omdat er zoveel mensen staan te kijken, kun je er bijvoorbeeld al snel vanuit gaan dat er wel iemand anders is die het slachtoffer helpt. In sommige gevallen, doet helemaal niemand dan iets.
Als je in zo’n situatie terecht komt, kijk dan eens goed of het slachtoffer hulp krijgt. Vraag aan de omstanders of iemand al 112 belt en doe dit zelf wanneer nodig.
Veel hulpverleners zijn helemaal klaar met de filmende mensen. Zo werden er afgelopen weekend 45 mensen bekeurd omdat zij vanuit hun auto een ongeluk aan het filmen waren. Het filmen of fotograferen op een openbare weg is dan wel niet verboden, maar het gebruiken van je smartphone vanuit een rijdende auto wel.
In Duitsland zijn ze ook klaar met de filmende omstanders. Hier mogen hulpverleners niet zonder toestemming gefilmd of gefotografeerd worden. Wanneer dat wel gebeurt, kan diegene een boete krijgen die kan oplopen tot 1000 euro.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.