Nu aan het lezen
Afgelopen 5 november was het Equal Pay Day. Dat was op de vijfde van november, omdat vrouwen gemiddeld 15,5 procent minder verdienen dan mannen. Symbolisch gezien, werken vrouwen dus de rest van het jaar voor ‘niks’. Toch lijkt er verandering te komen in de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Het CBS constateerde namelijk dat er een flinke stijging zit in het aantal vrouwelijke topverdieners.
In 2010 bestond de top van de loonlijst voor 15 procent uit vrouwen. Vorig jaar was dit 20 procent. Het CBS keek voor dit onderzoek naar 0,2 procent van de bestbetaalde banen in Nederland met meer dan 500 werknemers. Vervolgens werd gekeken naar de verdeling van man en vrouw. Op deze manier berekend, blijkt dat het aantal vrouwen onder deze topverdieners de afgelopen zeven jaar is toegenomen.
In de zorg zijn al jaren meer vrouwelijke werknemers. In 2017 werd maar liefst 84 procent van de banen door vrouwen bezet. Logisch dan ook dat in deze sector meer vrouwelijke topverdieners zijn. 30 procent valt onder veelverdieners, dat is meer dan het gemiddelde.
In de bouw, waar de minste vrouwen werken, zitten dan ook de minste vrouwelijke grootverdieners.
Toch bestaat er nog steeds een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Fulltime werkende vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen in een fulltime positie. Als je die 15,5 procent over een heel leven zou berekenen, zouden vrouwen 300.000 euro mislopen. Dat is een flink bedrag waar nog steeds verandering in gezien kan worden.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.