Deze app helpt mensen met licht verstandelijke beperking bij het koken - Vance

Nu aan het lezen

Deze app helpt mensen met licht verstandelijke beperking bij het koken

Deze app helpt mensen met licht verstandelijke beperking bij het koken

Het koken van een maaltijd kan een hele uitdaging zijn. Eerst struin je allerlei foodblogs af om een recept te vinden, dan maak je een boodschappen lijstje en ga je naar de supermarkt. Maar dat is nog maar het begin, nu moet je nog alles voorbereiden en daadwerkelijk koken.

Je ziet het al, koken is complexer dan je in eerste instantie denkt. Stel je voor hoe dit is voor iemand met een licht verstandelijke beperking. Dagelijks strubbelen 2,2 miljoen mensen in Nederland met zwakbegaafdheid (met een IQ tussen de 70 en 85) waardoor zoiets als koken bijna onmogelijk is. Daar heeft zorgverlener Humanitas DMH samen met ilionx en T-Mobile iets voor bedacht: de Kook app.

Ondersteuning

De app ondersteunt mensen bij het inkopen doen en zelf bereiden van gezonde maaltijden. Door recepten in eenvoudige stappen uit te leggen met afbeeldingen en instructievideo’s, wordt er rekening gehouden met de gebruiker. De Kook app werd specifiek met de doelgroep in gedachten ontwikkeld. Zo deed Humanitas in 2013 onderzoek naar de behoeften van de client. Hieruit bleek dat aandacht en ondersteuning bij het goed en gezond eten gewenst waren.

Mensen met een licht verstandelijke beperking worden bij het koken geholpen door hun begeleider. “Het bevordert het sociale aspect omdat begeleiders regelmatig koken voor cliënten, maar dat is vaak niet echt iets wat je samen doet mét de cliënt”, vertelt Frank Wolterink, bestuurder bij Humanitas.

Food app

Technologie

Humanitas ontwikkelde de app in samenwerking met T-Mobile voor de mobiele technologie. ICT-bedrijf ilionx ontwikkelde de techniek achter de app welke ondergeschikt is aan de wensen van de client. Marieke Snoep van T-Mobile vertelt: “Deze app laat perfect zien dat je met technologie mensen met een beperking kunt helpen om zelfstandiger te leven. Nu hebben we dat gedaan met koken, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos.”

De app

Morgen, op donderdag 14 september, wordt de app gelanceerd. Hier zullen cliënten van Humanitas met behulp van de app een diner klaarmaken voor het Nederlands Dames Volleybalteam. Die zullen zonder twijfel hongerig zijn na hun training in voorbereiding op het EK!

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.