Nu aan het lezen
Je zou het misschien niet zeggen, maar als we afgaan op de populariteit van online fora zoals BBQ Forum is Nederland een echt BBQ land. De frisse geur van zomer in Nederland is immers steevast doorspekt met de nevel van gegrilde, vette worsten. Aangelengde satésaus (meer voor minder!) marmert kunstig op plastic bordjes met nog een handvol andere dips en brokjes stokbrood. En gaan we voor de wegwerp in het park of voor kwaliteit in de achtertuin?
Barbecueën is een belangrijke zaak, vinden we. Van de manier waarop je het schrijft – een C of een Q? – tot het apparaat. Nog belangrijker dan de kolen en het lapje vlees, is de chef. De grillmaster zoals Allerhande het noemt, is in het geniep vaak deel van een heuse ‘foodtribe’.
Onder een nickname en jolig motto (”Being a vegetarian is a big missed steak’) sluiten zij zich ook wat graag aan bij een van de vele online BBQ forums om hun kennis uit te breiden en te delen welke houtsnippers passen bij je slow-roast dish of snelle vispakketjes.
Being a vegetarian is a big missed steak
Want dat het maar vijf dagen per jaar écht lekker weer is, kan hen niet roesten. Barbecueën is méér, vinden zij. Het is een hobby die verder reikt dan een volle buik. Het dwingt je de tijd te nemen, staat je toe eens in alle rust een biertje te drinken en vriendschappen te sterken onder een rookwalm.
Ook digitale vriendschappen floreren op het gebied van kolen, hout en Webers. Plannen worden op het BBQ forum gesmeed voor BBQ uitjes en tips gedeeld. Het is de ultieme kneuterigheid mogelijk door een gemoedelijke sfeer waarbij niets te gek is, mits het binnen de correcte barbecueperken blijft.
Voor Robbie (34) – lid van twee BBQ forums – is BBQ’en een levensstijl. Hij werkt bij een bank maar als het even kan, stort hij zich op een van zijn 4 barbecues. Dat maar 10 dagen per jaar de zon schijnt, maakt hem niet uit. Met een gerust hart stuurt zijn vriendin hem ook ’s winters naar buiten om de slavinken te grillen terwijl de aardappels opstaan: de smaak is gewoon veel lekkerder.
Gewoon, lekker jezelf zijn en beppen over forellen gewikkeld in biologisch spek.
Daarna post hij foto’s op zijn eigen website over zijn zojuist bereide spareribs met geheime marinade of een meer verfijnde maaltijd. “BBQ’en is voor mij niet iets waarbij minimaal vier verschillende stukken vlees aan te pas komen. Ik vind het net zo leuk om één stuk goed te bereiden en erna het bord mooi op te maken.”
BBQ fora zijn fora zoals veel anderen: de vormgeving is alles behalve sfeervol en je inbox is na twee berichten al vol – met het grootste verschil dat er niet wordt afgezeken. Geen gehaat, geen gespam. Gewoon, lekker jezelf zijn en beppen over forellen gewikkeld in biologisch spek.
Voor die gemoedelijke huiskamersfeer wordt hard gewerkt. Jeroen Hazebroek runt al tien jaar een van de grootste BBQ fora van Nederland, bbqforum.nl – niet te verwarren met het bbqgenootschap.
Dat draaiende houden, is een ‘helse klus’. Dat was het althans op het begin. Hosting is een publieke ellende, legt hij uit. “Een BBQ forum heeft een hele grote bandbreedte nodig; crashen ligt op de loer. Het kost veel tijd en moeite om zoiets draaiende te houden. Ik ben er best trots op dat we nu een stabiele website hebben. Meer groeien, hoeven we niet.”
Nu heeft hij meerdere admins die vaak al aan één woord genoeg hebben om vervelende sponsoren en nep-accounts weg te houden. Jeroen – auteur van drie kookboeken en grillspecialist – besteedt nu nog slechts zo’n vijftien minuten per dag aan de website.
Handmatig voegt hij dan aspirant leden na een strenge selectie toe. Een hoge drempel gemaakt zodat niet iedereen ‘zomaar’ lid wordt.
Als één van de weinige plekken op het internet is van gespam geen sprake bij de groep van 5000 BBQ- liefhebbers met een harde kern van zo’n 200 personen waaronder de Lowlands Smokes: drie keer Nederlands BBQ-kampioen. Volgens Jeroen ‘een groepje ongeregeld´, maar nu één van de meest hechte vriendengroepen die hij kent.
Van ‘geblaas van de toren’ moet echter niemand iets hebben binnen zijn forum. Want dat er veel mannen op het BBQ forum zitten – ‘1 op 10 is vrouw’ – wil niet zeggen dat er sprake is van machogedrag.
Wel wordt flink geshowd met indrukwekkende recepten en houtsnippers met allerhande smaken, maar een knaller van een barbecue wordt iedereen gegund. “Ik ben als beheerder erg beschermend. Ik zie het BBQ forum als mijn woonkamer. En die sfeer straalt het ook uit. Gekke vragen bestaan niet. Maar hier vind je geen gezeur over voetbal of politiek.”
En het werkt: één blik op het BBQ forum en je slechte humeur door rampen en leed in de wereld verdwijnt als sneeuw voor de zon. Of vetrandje van de speklap.
Er is niet alleen ruimte voor praktische zaken, maar ook complimenten en welkomsrondjes; een van de stappen die nieuwe leden moet doorlopen willen ze tot de inner circle horen. En moe worden de ‘oude rotten’ er niet van, van het eeuwige ge- ‘Welkom!’
Hun bedoeling: de internetgeneratie aan de hand te nemen en ze beter te leren BBQ’en. Als leden Jeroen tegenkomen op weekendjes bedanken ze hem – tot in den treure. “Ik werd er weleens ongepast van – zoveel complimenten dat ik kreeg. Mensen bedanken me echt.”
De lof die Jeroen ontvangt voor zijn werk, heeft volgens mij veel te maken met de dankbaarheid die BBQ’ers doorgaans oogsten. Na twee uur te hebben gewacht totdat je kolen eindelijk heet genoeg zijn, wordt ieder hongerig mens lyrisch van eten. Al helemaal als er sappige, gegrilde waar aan te pas komt.
Misschien zijn de ‘ohs’ en ‘ahs’ bij het bereiden van zo’n maaltijd wel de reden waarom ik als klein meisje niet kon wachten van mijn vader te leren grillen. En ondanks dat menig culi-journalist van mening is dat barbecueën geen vrouwenzaakje is, ben ik echt niet de enige vrouw in mijn omgeving die blijer wordt van een sissende speklap dan een lichte pastasalade.
Toch blijft het een mannending, kijkend naar alle meneren op de fora. Meneer Wateetons is geen fora-ganger, maar maker van het kookblog wateetons.com. Hij stelt zo nu en dan een vraag in forums, als hij research pleegt voor een boek of artikel.
Hij ziet het een beetje als auto’s vergelijken, het gepraat over apparatuur en receptuur. “Het zit een beetje dezelfde hoek. Vlees is – generaliserend – universeel gezien een mannending, net zoals vuur. Maar: ook vrouwen vinden het leuk. Tijdens mijn workshops over roken en worst maken zijn vrouwen altijd verbaast dat ze niet de enige blijken te zijn.”
Waarom het zo'n mannen ding is weet ik niet. Dat zal wel te maken hebben met het fikkie stoken.
Op het BBQ forum beaamt “BBQ-babe” – in het echte leven Linda – dat gevoel. “Waarom het zo’n mannen ding is weet ik niet. Dat zal wel te maken hebben met het fikkie stoken. Ik hou van de geur van vuur en brandende kolen. En het is een gezonde manier van eten. Je gebruikt bijna geen olie en boter, en sausjes heb je ook niet nodig als je het vlees of vis goed marineert.”
Alsof je zojuist zelf het vlees hebt geschoten en voortplanting hebt veilig gesteld, dat is het gevoel dat mannen – en in minderen mate vrouwen – krijgen als ze zitten te pielen boven een rooster. In zekere zin is dat ook zo, want een goede BBQ kost tijd en je voedt veel monden.
Ontspanning is een veelgenoemde reden op het BBQ forum waarom mensen er mee bezig zijn. Je moet wachten en dan komen als vanzelf het voor je uit turen en de goede gesprekken.
Het is heel basaal, legt rookliefheber Meneer Wateetons uit. “Maar je kan er ook veel over leren. En ja, een beetje fikkie stoken heeft gewoon een enorme aantrekkingskracht. Een goed forum is en blijft een alternatieve vriendengroep – waarin heus het ‘laten zien wat je hebt’ aspect meespeelt.”
Het BBQ forum, genootschap of elk andere willekeurige praatgroep over grillaparatuur is voor veel mensen een club waar ze bij willen horen. Net als het BBQ’en zelf. Want het is meer dan een maaltijd. Het is een moment waarbij zelfs je overburen ruiken wat je zo dadelijk gaat eten en er gerust een of twee stoeltjes bij kunnen worden aangeschoven.
Net als bij het offline BBQ’en, zijn ook de liefhebbers op fora je reinste onschuld. Een blik op een (goedbeheerd) BBQ forum en de wereld lijkt een stuk vreedzamer. De prioriteiten des levens worden hier gesteld: wordt het een Weber Compact Kettle of Master Touch? En heb je niet genoeg eten, dan ben je welkom bij mij.
Weet je niet zeker of je nu wel zo’n BBQ fanaat bent, kijk dan eerst even online rond. De belangstelling voor nieuwkomers is enorm, en aanmoediging voor culinaire experimenten volop aanwezig. Dat bewijst ook Danny S. en de tientallen reacties als hij om 3:30 uur ’s ochtends zich klaarmaakt voor een langzame pig-roast waarvoor eerst een paar uur marinade nodig is.
Een plek om samen te komen en digitaal te waterbekken, zelfs in het holst van de nacht.
Mensen wagen na hun nachtdienst nog een blik op de voortgang – een soort live-grillblog – en wensen hem veel succes. Het is samenkomen en digitaal waterbekken bij foto’s. Het eindigt goed: Danny laat weten dat zelfs zijn schoonmoeder, al 30 jaar vegetariër, ook haar handen niet van het geroosterde varkentje kon houden.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.