Bekijk vanavond de langste maansverduistering van deze eeuw

Nu aan het lezen

Bekijk vanavond de langste maansverduistering van deze eeuw

Bekijk vanavond de langste maansverduistering van deze eeuw

Vanavond is er een bijzonder tafereel te zien aan onze hemel. Er verschijnt namelijk een bloedmaan, en het is ook nog eens de langste maansverduistering van deze eeuw, meldt NOS. De gehele eclips duurt maar liefst een uur en drie kwartier.

De maansverduistering is vanavond al begonnen als om 21.33 uur de maan opkomt in Nederland. Helaas zul je dan nog weinig zien, want dan is het nog veel te licht buiten. Om 22.22 uur is de maximale eclips en dan is het waarschijnlijk wel donker genoeg om het schouwspel te zien. De eclips eindigt om 23.14 uur.

Waarom wordt de maan rood?

De maan ziet er tijdens de verduistering uit als een bloedrode bol. Dit komt doordat de aarde precies tussen de zon en de maan in staat. De maan beweegt zich dan door de schaduw van de aarde.

Daardoor komt er geen direct zonlicht op het oppervlak van de maan en wordt hij rood. Het zonlicht dat langs de aarde schijnt wordt door de dampkring namelijk afgebogen naar de maan. Rood licht wordt het beste afgebogen, vandaar die rode gloed. Na de eclips duurt het nog wel 2 uur voor de normale kleur van de maan weer terug is.

Volgende verduistering

We hoeven overigens niet lang te wachten op de volgende verduistering. Op 21 januari 2019 kun je ’s ochtends eenzelfde schouwspel zien. Daarna moeten we wel langer wachten: de eerstvolgende verduistering na 21 januari is pas in september 2025.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.