Komt er binnenkort een LEGO-lijn van vrouwelijke NASA figuren?

Nu aan het lezen

Komt er binnenkort een LEGO-lijn van vrouwelijke NASA figuren?

Komt er binnenkort een LEGO-lijn van vrouwelijke NASA figuren?

Een wetenschappelijke auteur en LEGO-fanaat wil dat het speelgoedbedrijf vrouwen omarmt die ‘de ruimte rocken’.

Maia Weinstock, adjunct-hoofdredacteur van MIT News, heeft een nieuwe LEGO set voorgesteld die de vrouwen van de NASA in het zonnetje moet zetten.

Ondergewaardeerd

“Vrouwen hebben een essentiële rol gespeeld in de geschiedenis van het Amerikaanse ruimteprogramma, ook wel NASA. Toch zijn in veel gevallen tot op de dag van vandaag hun bijdragen onbekend of ondergewaardeerd”, aldus Weinstock.

De LEGO-fanaat schrijft in een officieel voorstel op de LEGO ideeënpagina dat in de geschiedenis met name vrouwen hebben geworsteld niet geaccepteerd te worden op de terreinen van wetenschap, technologie, ingenieurswerk en wiskunde (STEM).

LEGO

De voorgestelde LEGO-set viert het leven en werk van vijf belangrijke NASA pioniers en bevat een educatie bouwsysteem om kinderen en volwassenen op speelse wijze kennis te laten maken met de geschiedenis van vrouwen in STEM.

De vijf vrouwen zijn:

Margaret Hamilton, computerwetenschapper: ze werkte tijdens de jaren 60 bij MIT onder contract bij de NASA. Hamilton ontwikkelde aan boord vliegsoftware  voor de Apollo missies naar de maan. Ze staat bekend om het populariseren van het moderne concept van software.


Katherine Johnson
, wiskundige en ruimtewetenschapper: als een levenslange NASA onderzoeker is Johnson het meest bekend van het calculaties voor de Mercurius en Apollo programma’s – inclusief de Apollo 11 landing waarmee de eerste mensen lanceerden op de maan.


Sally Ride
, astronaut en onderwijzer: Ride werd de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte in 1983. Toen ze pensioneerde van haar astronauten bestaan, richtte ze een onderwijsbedrijf op dat kinderen aanmoedigde – met name meisjes – zich te ontwikkelen in de wetenschap.

Katherine Johnson


Nancy Grace Roman
, astronaut. Een van de eerste vrouwelijke bestuurders bij NASA. Ze is bekend bij velen als haar ol binnen de Hubble-ruimtetelescoop.

Mae Jemison, astronaut, arts en ondernemer: getraind als een medische dokter, werd Jemison de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte in 1992. Na haar tijd bij de NASA richtte Jemison een bedrijf op dat nieuwe technologie ontwikkelt en studenten aanmoedigt een carrière in de wetenschap te vervolgen.

Zwaartekracht

De vrouwelijke LEGO-poppetjes zouden, bij 10.000 stemmen op de website, de eerste in hun soort zijn, net als de huidige lading poppetjes die sinds 2011 op de planeet Jupiter ronddolen. Op dit moment zijn er al 2972 stemmen verzameld.

Ze reisden mee met ruimtesonde Juno waarmee de NASA het gedrag van LEGO in de ruimte onderzoekt. Het is onder andere de vraag hoe de figuren reageren op de zwaartekracht daar: ruim tweemaal zo groot als op de aarde.

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.