Lego geeft inspirerende NASA-vrouwen een plek in haar collectie

Nu aan het lezen

Lego geeft inspirerende NASA-vrouwen een plek in haar collectie

Lego geeft inspirerende NASA-vrouwen een plek in haar collectie

Als kind speelde ik eindeloos met Lego. Wie eigenlijk niet? En om eerlijk te zijn ben ik nooit opgehouden. Mijn vriend en ik prutsen er regelmatig mee, zeker nu we Lego Dimensions in huis hebben gehaald. Maar één ding miste er wel toen ik klein was: inspirerende vrouwen tussen de stapels mannetjes. Niet dat me dat toen opviel, maar nu wel. Gelukkig maakt Lego daar inmiddels een ommekeer in, met als nieuwste set een aantal NASA-vrouwen.

De set bevat vijf vrouwen die grote bijdragen hebben gemaakt aan het ruimtevaartprogramma van NASA. De set heet ‘Women of NASA’ en werd gemaakt door Maia Weinstock, die schrijft voor MIT News. Zij stuurde het idee in in de Lego Ideas-wedstrijd en behaalde de 10.000 stemmen die nodig zijn om het onder de aandacht van Lego te brengen. Nu is aangekondigd dat de eerste stappen om de set te gaan verkopen al gezet zijn.

De vrouwen van NASA

In de set zitten de dames Margaret Hamilton, Katherin Johnson, Sally Ride, Nancy Grace Roman en Mae Jemison. Stuk voor stuk vrouwen die meer dan goed werk neer hebben gezet. Zo ontwikkelde Hamilton de software die gebruikt werd voor de Apollo-missies naar de maan. Johnson rekende handmatig de koersen en de beste momenten om op te stijgen uit bij diverse vroegere NASA-missies, waaronder de vlucht van Apollo 11 in 1969 naar de maan.

Ride is astronaut en professor in de natuurkunde, maar vooral de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte. Wereldwijd was ze de derde vrouw in de ruimte. In 2001 begon ze bovendien een bedrijf dat wetenschappelijke programma’s ontwikkelt voor meisjes op de basisschool en middelbare school.

Sally Ride

Roman staat bekend als de ‘Moeder van de Hubble’, omdat ze meewerkte aan de bekende telescoop. Ook is ze een van de eerste topvrouwen binnen NASA en ontwikkelde ze het astronomische onderzoeksprogramma. Verder was ze betrokken bij de ontwikkeling en het afvuren van zes andere observatoria en satellieten.

Nancy Grace Roman

Tot slot hebben we dus Jemison, een astronaut met medische training. Zij was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die de ruimte in ging en in een baan rond onze planeet vloog. Later startte ze een eigen techbedrijf en werd ze professor.

Mae Jemison

Foto’s en spullen

Bij de set moeten volgens Weinstock niet alleen de vijf figuurtjes komen, maar ook een aantal extra’s. Zo zit er een frame bij met de vijf figuurtjes en hun namen. Daarnaast krijg je een foto van de programmeercode waardoor de astronauten in 1969 op de maan konden landen en een foto van de instrumenten waarmee de koersen van de Apollo- en Mercury-missies werden berekend en geverifieerd. Ook krijg je een op schaal nagemaakte Hubble-telescoop en een mini spaceshuttle.

NASA-vrouwen

Tegen de BCC vertelt Weinstock dat ze met de set hoopt meisjes te inspireren om te gaan werken in wetenschappelijke, wiskundige of technologische werkvelden. “Ik hoop dat het een nieuw voorbeeld neerzet voor zowel jongens als meisjes. Voor meisjes dat ze ingenieurs, wetenschappers en wiskundigen kunnen zijn en dat ook moeten doen. Voor jongens dat ze op jonge leeftijd al leren dat deze carrières voor iedereen geschikt zijn, niet alleen voor mannen.” Meer dan een mooi doel, als je het mij vraagt.

Lego is nu bezig met het afronden van de ontwerpen van de karakters. Wanneer ze precies verschijnen, is nog niet duidelijk. We verwachten echter dat de set eind dit jaar of begin volgend jaar in de schappen ligt.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.