China gaat zijn eigen Wikipedia maken: 'de encyclopedie van alles' - Vance

Nu aan het lezen

China gaat zijn eigen Wikipedia maken

China gaat zijn eigen Wikipedia maken

Een nieuwe muur rijst op in China: de ‘Chinese Muur van Cultuur’. Zo omschrijft de hoofdredacteur van het project de Encyclopedie van China. Deze encyclopedie, het ‘Wikipedia van China’, moet de traditionele Chinese cultuur, wetenschap en socialistische kernwaarden van het land gaan verkondigen.

In 2018 moet het online naslagwerk gevuld zijn met tienduizenden artikelen, geschreven door onder meer academici, schrijft de South China Morning Post. Het project is een reactie op ‘andere encyclopedieën in de wereld waar het publiek bijdraagt aan de inhoud’. De nationale Chinese Academie van Wetenschappen moet garant staan voor de kwaliteit van ‘moeilijke en complexe wetenschappelijke onderwerpen’.

Great Firewall

De ‘encyclopedie van alles’ moet dus de concurrentie aangaan met Wikipedia, dat in het land maar deels toegankelijk is. De meeste artikelen over wetenschap en technologie zijn volgens de South China Morning Post wel beschikbaar, maar bij politiek gevoelige onderwerpen komt de Chinese man of vrouw niet zomaar terecht.

Deze Great Firewall is een poging van de Chinese communistische partij om het internet naar eigen smaak te beperken. De overheid wil zijn greep op het internet steeds meer versterken. Deze week nog kondigde de overheid nieuwe regels aan die de nieuwsverspreiding beperken. Vanaf 1 juli moeten door de overheid goedgekeurde medewerkers akkoord geven op artikelen over politiek, economie, het leger en opiniestukken.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Sage Ross.

Stan (21) is redacteur bij Vance.nl en woont in Hilversum. Hij leeft op media, leest en schrijft graag en verkondigt het evangelie van de podcast aan iedereen die maar luisteren wil.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.