Nu aan het lezen
Het is je steun en toeverlaat in donkere tijden en maakt elke dag net dat stukje beter: chocola. Deze zoete lekkernij is niet weg te denken uit je dieet. Stel je een boterham zonder hagelslag voor, of een koude winteravond zonder warme chocomel, en een break-up zonder troostende chocoladereep.
Helaas is er een kans dat chocolade verdwijnt, meldt The Times of India. Volgens voedselexperts zou chocolade zomaar kunnen opraken binnen de komende dertig jaar. De reden? Zoals bij elk mindere nieuws tegenwoordig: klimaatverandering.
Chocolade, of de cacaoboon, groeit in bomen en die bomen hebben veel regen nodig om te groeien. Door de opwarming van het klimaat regent het echter minder en groeien de cacaobomen minder goed.
Volgens een verslag van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kan cacao alleen groeien binnen twintig graden van de evenaar, waar het klimaat vochtig en warm is. Een temperatuurverhoging van 2.1 graden Celsius in de komende dertig jaar kan daarom een einde brengen aan de chocolade-industrie. Het effect van klimaatverandering is zelfs al te merken in Afrikaanse landen als Côte d’Ivoire en Ghana, waar 50 procent van ’s werelds chocolade wordt geproduceerd.
De afname in cacaobomen is niet het directe gevolg van hogere temperaturen, maar van een verminderde luchtvochtigheid. Zo lijden de cacaobomen in gebieden als Maleisië niet onder hoge temperaturen, terwijl het hier warmer is dan in West-Afrika.
De Afrikaanse gebieden hebben namelijk te maken met een proces genaamd evapotranspiratie. Dit gebeurt als er water uit de bodem transpireert, wat een aanzienlijk verlies van water veroorzaakt. In West-Afrika ontstaat er hierdoor een behoefte aan een grote hoeveelheid neerslag. De onderzoekers van de NOAA schatten de kans echter klein in dat er genoeg regen komt om dit watertekort aan te vullen.
Gelukkig is er nog hoop. Als cacaoboeren anticiperen op de gevaren van klimaatverandering, kunnen zij de cacao-industrie nog redden. Dit kan bijvoorbeeld door het kweken van een speciaal zaad dat zich beschermt tegen extreme droogte.
Een andere strategie is het herplanten van regenwoud bomen. Deze aanpak wordt ook wel cabruca genoemd en wordt toegepast in Brazilië. Dit zorgt er namelijk voor dat cacaobomen meer schaduw krijgen, waardoor de temperatuur en transpiratie minder snel toenemen.
Als cacaoboeren zich kunnen voorbereiden op de toekomst, bestaat er nog een kans dat onze favoriete lekkernij de klimaatverandering overleeft. En dat is niet alleen goed nieuws voor onze chocoladeverslaving, maar ook voor onze aardbol.
Foto’s: Shutterstock.com
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.