Nu aan het lezen
Fotograaf Cory Richards beklom de Mount Everest met het idee om zo zijn problemen van thuis achter zich te laten en een nieuwe start te maken. Het tegenovergestelde gebeurde. Hij werd bedolven onder een lawine en hield een trauma eraan over.
De 35-jarige klimmer en National Geographic fotograaf ziet er op het eerste gezicht uit als een succesvol persoon. Hij werd in 2012 vernoemd tot ‘Adventurer of the Year’ en zijn fotografie werd vertoond in onder andere National Geographic Magazine, Outside Magazine, Man of the World en The New York Times. Alleen niets is wat het lijkt, vertelde Richards afgelopen weekend tijdens zijn keynote op SXSW in Austin, Texas.
Met behulp van foto’s vertelt hij dat hij op jonge leeftijd al buiten de boot viel en niet heel sterk in zijn schoenen stond. “Om heel eerlijk te zijn, ben ik een heel onzeker en ongemakkelijk persoon. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik ergens bij hoorde. Het enige waar ik mij thuis voelde was in de bergen.” En zo begon zijn eerste trip naar de Mount Everest. Zijn poging mislukte; hij en zijn twee medereizigers werden bedolven onder een lawine en leidde bij Richards tot een ernstige alcoholverslaving. “Ik zwom in een berg van problemen.”
Om zijn problemen met zichzelf uit te weg te ruimen, bleef hij de wereld over reizen en pakte hij elke job met beiden handen aan. “Het moment dat ik thuis kwam was ik verveeld, ik begon thuiskomen te haten. De oorzaak was mijn trauma”, vertelt Richards. Afgelopen mei heeft hij een tweede poging naar de top van de Mount Everest gewaagd, zonder extra zuurstof en legde zijn weg vast via Snapchat. Drie keer raden wat er gebeurde toen hij boven op de berg stond? “My phone died.”
“Ik had verwacht dat het een soort overwinningsgevoel zou creëren, maar het enige wat ik heb gedaan is naar het hoogste punt van de wereld gerend, weg van mijzelf en van mijn problemen. Je zou denken dat dit tot een succesverhaal zou leiden, maar dat is het niet. Ik ging letterlijk en figuurlijk down hill“, zegt Richards. Tijdens zijn trips over de wereld kreeg hij steeds meer inzicht in wat de wereld aan het doen is en vooral waar hij persoonlijk in het leven staat. “Langzaam maar zeker begon ik mijzelf open te stellen en vond ik mijn identiteit weer terug.”
De vraag die Richards het meest bezighield, was hoe vaak we dezelfde fout moeten begaan om ervan te leren? Hoe vaak moeten we hetzelfde lesje leren om te begrijpen wat er met onszelf aan de hand is? “Ik moest weer denken aan dat kleine jongetje van vroeger die zich nergens thuis voelde en met dezelfde problemen zat als dat ik nu op 35-jarige leeftijd doe.”
Aan het einde van zijn talk gaf Richards het publiek mee om je eigen authentieke zelf te vinden. “Hoe effectief is het wel niet als je daadwerkelijk authentiek bent? Hoe veel meer verbinden mensen met elkaar wanneer je stopt met alleen het mooie plaatje op social media te delen, maar juist de real thing“, zegt Richards, “All we have to do is be honest.”
Iets niet bereiken wat je wel graag zou willen bereiken, is dus niet de grootste ramp in je leven. Zo blijkt maar weer dat je niet de hoogste berg ter wereld hoeft te beklimmen in de hoop dat je daarna een gelukkiger mens wordt. Zoek het in jezelf, zegt Richards, en wees een authentieke versie van jezelf.
Bekijk hieronder de volledige talk en laat je inspireren door de fotograaf Cory Richards.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.