De voor- en nadelen van het gebruiken van dating apps

Nu aan het lezen

De voor- en nadelen van het gebruiken van dating apps

De voor- en nadelen van het gebruiken van dating apps

Ben je single en op zoek naar een relatie? Dan is de kans héél groot dat je een van de vele datingapps op je telefoon hebt staan. No worries, het is tegenwoordig niets meer om je voor te schamen (gelukkig): van de 2,7 miljoen vrijgezellen in Nederland gebruikt zeker één derde een datingapp.

Maar hoe zit het nou eigenlijk met dat online daten? Heeft dit veel invloed op onze gesteldheid en zo ja, is dit positief of juist negatief?

De nadelen van online daten

Volgens Dr. Anita Chlipala, therapeut en datingexpert, kan online daten leiden tot depressies. Wow, dat is nogal een heftige uitspraak. Maar volgens Chlipala werkt dat zo: Een dating app is (vooral in het begin) heel leuk en zorgt voor voldoening. Maar tegelijkertijd zorgt zo’n app ook voor een hoop afwijzing. Deze afwijzing lijkt misschien minder erg dan wanneer dit face-to-face gebeurt, maar dat is niet helemaal waar. Via een dating app krijg je namelijk veel vaker te maken met afwijzingen, die zich op deze manier allemaal opstapelen.

Chlipala vertelt dat ze meer onrust en soms depressies ziet bij mensen die dating apps gebruiken. Daar komt bij dat mensen minder zelfvertrouwen krijgen wanneer ze maar geen match kunnen vinden.

Minder vertrouwen in relaties

Volgens Chlipala zorgen de dating apps er ook voor dat je het gevoel hebt dat het gras aan de overkant altijd groener is. En daardoor blijven mensen maar zoeken via de apps. Het probleem ligt volgens haar bij het feit dat veel mensen denken dat de dingen beter zullen zijn met iemand anders. En daardoor zullen relaties een stuk sneller verbroken worden. Het zou volgens haar beter zijn om te investeren in een relatie om er op die manier voor te zorgen dat het juist wel gaat werken.

Tosca Sel, ook datingexpert, vertelt aan NOS dat we tegenwoordig veel sneller voor een ander kiezen. “Voor je het weet heb je iets weggegooid wat je ouders de liefde van hun leven zouden noemen.” De dating apps kunnen keuzestress met zich meebrengen, omdat er zoveel keuze is.

Toch heeft het ook voordelen

Het klinkt allemaal erg negatief zo, maar toch brengt online daten ook echt wel wat voordelen met zich mee. Er zijn toch een hoop mensen die elkaar via een dating app ontmoet hebben en al langere tijd een relatie hebben. Het is namelijk een makkelijke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Daarnaast kun je er zeker van zijn dat degene die je aanspreekt ook op zoek is naar een relatie. En mocht het nou allemaal niet zo soepeltjes verlopen op de eerste date, dan heb je in ieder geval een gezellige avond gehad. Of anders een mooi verhaal om aan je vrienden te vertellen.

Tegenwoordig is een smartphone niet meer weg te denken uit ons leven. En zeg nou zelf: iemand aanspreken via een dating app is toch een stuk minder eng dan iemand in de supermarkt aanspreken, toch?

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.