Nu aan het lezen
Tegenwoordig reizen we de hele wereld over. We stappen in het vliegtuig, knopen onszelf een backpack om en gaan op ontdekkingsreis. Nog nooit was reizen zo gemakkelijk als in de 21e eeuw. Toch zijn er nog genoeg plaatsen wereldwijd waar je niet 1,2,3 binnen komt.
Sommige van deze plaatsen zijn zeer dunbevolkt of simpelweg té afgelegen van de bewoonde wereld. Andere, wél goed bereikbare plekken daarentegen maken het ontvangen van een visum soms alleen al bijna onmogelijk. Thrillist zette 6 bestemmingen op een rij die een uitdaging zijn om te bereiken.
Deze voormalige Italiaanse kolonie heeft veel architecturale pareltjes in art deco-stijl. Toch trekt het land maar weinig mensen, en dat heeft zo zijn redenen. Hoewel het niet langer een kolonie is, staat Eritrea nog steeds op de laatste plaats van niet-democratische landen (zelfs nog onder Noord Korea).
Bezoekers worden zwaar gecontroleerd en een visum duurt minstens acht weken om aan te vragen, waarna hij om het minste en geringste al kan worden afgewezen. Er is maar één grensovergang vanuit Djibouti, een sporadische bus en taxi service vanuit Soedan. Daarnaast is er trouwens wel spanning tussen beide landen, en officiële adviezen waarschuwen dan ook te gaan reizen tussen de twee landen. De Ethiopische grens is ook niet aan te raden, want ook deze is zwaar bewapend.
Als één van de dunst bevolkte plaatsen ter wereld – het heeft ongeveer 3000 inwoners – heeft Spitsbergen en Jan Mayen geen haven en maar één landingsbaantje dat acht vluchten per jaar ontvangt. Deze wordt beheerd door de Koninklijke Noorse luchtmacht en is uitsluitend door het leger te gebruiken. Maar weinig mensen behalve wetenschappers en militairen maakten de tocht naar het vulkanische Noorse eiland met de bijzondere naam.
De reismogelijkheden worden beperkt tot het charteren van een boot van IJsland of Noorwegen, of het boeken van een Eco-expeditie. Oh, je moet vooraf wel toestemming krijgen van de station commandant. En wanneer je langer dan 24 uur wilt blijven, moet je eerst ook in gesprek met de commissaris van het Salten Politie District in Bodø.
Hoewel er dagelijks genoeg vluchten naar Rusland gaan, is het nog niet zo gemakkelijk het land in te komen. De aanvraag van een visa duurt officieel een paar dagen, maar kan in de praktijk nog wel eens langer duren, zeker als je niet gaat voor een citytrip naar bijvoorbeeld Moskou of Sint Petersburg. Wanneer je een visum krijgt duurt de pret niet langer dan dertig dagen. Dan moet je namelijk weer vertrekken, een lang rondreis zit er niet in.
Wanneer Rusland binnen komen nog niet genoeg uitdaging was, kun je ook proberen om het eiland Sakhalin te bezoeken. Eerst moet je met de Transsiberië Express door Khabarovsk, vervolgens een stukje met de ferry, en dan weer verder met de trein om daarna op een andere boot te stappen. Of je bespaart jezelf gewoon de moeite en wandelt een rondje over het rode plein in Moskou. Dat is gemakkelijk te doen binnen die dertig dagen.
Bhutan komt je niet zomaar binnen als onafhankelijk reiziger. Je moet een reisagent inschakelen die samen met je een route uitstippelt en je visum regelt. Ook moet je vooraf betalen voor je maaltijden, huisvesting, vluchten en bussen. Daarnaast is Bhutan één van de duurdere plaatsen ter wereld om te bezoeken, en dus moet je bereid zijn om het door de overheid voorgeschreven minimum van $250 per dag te besteden aan belastingen, een gids, accommodatie en maaltijden.
De beste manier om dit Himalaya-koninkrijk te bereiken is om te vliegen van Bangkok, Singapore, Kathmandu of Delhi, hoewel er maar een paar vluchten per week vertrekken naar het afgelegen gebied.
Hoewel de burgeroorlog alweer enige tijd voorbij is, is het nog steeds niet gemakkelijk om Angola binnen te komen. In eerste instantie is het regelen van een visum al niet gemakkelijk. Dit duurt op zijn minst acht weken, waarbij nog heel wat ondersteunende documenten benodigd zijn. Daarnaast moest je een certificaat voor het vaccinatie van geelzucht bezitten.
Deze super afgelegen Britse eilanden in het noorden van Antarctica zijn zeer moeilijk te bereiken. Zo duurt het drie dagen op zee en moet je eerst naar de Falkland eilanden om ze te bereiken. Onthoud wel dat de Zuidelijke Oceaan één van de ruigste oceanen ter wereld is. En als je dan gearriveerd bent is het nog maar de vraag of de oorspronkelijke eilandbewoners dit wel kunnen waarderen.
Er zijn natuurlijk genoeg plaatsen ter wereld waar je wel van harte welkom bent. Zou jij de moeite nemen om één van bovenstaande bestemmingen te bezoeken?
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.