Deze challenge maakt een zomer geen kleding kopen wel heel aantrekkelijk

Nu aan het lezen

Een zomer geen nieuwe kleding kopen ondenkbaar? Niet door deze challenge

Een zomer geen nieuwe kleding kopen ondenkbaar? Niet door deze challenge

Bewust in het leven staan, hoeft niet moeilijk te zijn. Dat blijkt uit de bijzondere crowdacting-actie Slow Fashion Summer van Collaction dat 2.500 mensen zover probeert te krijgen deze zomer geen nieuwe kleren te kopen. Het resultaat van een shopvrije periode is verbluffend: miljoenen liters water worden bespaard en het zorgt voor 360.000 kg minder CO2-uitstoot.

Maar crowdacting, wat is dat? Geïnspireerd op het inmiddels bekende crowdfounding, zijn het initiatieven die laten zien dat actie ondernemen niet alleen iets is wat jij in je eentje doet, maar samen met velen anderen. Je bent geen druppel in de oceaan, maar de oceaan zelf.

Concreet betekent crowdacting dat hele buurten overschakelen op duurzame energie of een schare mensen – in dit geval – een seizoen lang geen nieuwe kleding koopt. Als het target wordt gehaald, doet iedereen van 21 juni t/m 21 september mee.

Slow fashion

En dat is nodig: want de kledingindustrie is een grote vuilmaker voor ons milieu. Ook worden onze kleren vaak onder slechte arbeidsomstandigheden gemaakt, soms door dwangarbeiders. Eerder schreven we over de voordelen van een capsule wardrobe of het leasen van je spijkerbroek, nu voegen we daar een ‘nieuwe’ mode- en klimaatvriendelijke oplossing aan toe: even niet kopen. Gewoon, niet doen. De spelregels zijn als volgt:

Het is tijdens de Slow Fashion Summer is het toegestaan kleding te ruilen en tweedehands kleding te kopen. Een gloednieuw kledingstuk afrekenen, mag dan weer niet. De actie herinnert je daarnaast aan de gemiddeld tachtig procent (!) van je kleding die je nooit draagt. Wat kun je met dat topje van vorig jaar? En doet een ruime blouse in combinatie met een riem niet prima dienst als omslagjurk? Schaarsheid maakt creatief, en in het geval van kleding kan dat weleens heel goed uitpakken.

Kledingruil

Ben je een modeliefhebber in hart en nieren en ben je nog wat huiverig om deel te nemen? Om het gebrek aan nieuwe zomersnuisterijen te compenseren, komt Collaction met de #sharechain: een gigantische online kledingruil. Hier kun je jouw zomeroutfit van vorig jaar aanbieden en ruilen voor die van iemand anders. Benieuwd wat één zomer geen nieuwe kleding kopen doet voor het milieu? Check dan even de actiepagina van Collaction.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.