Tech Thursday: drie tips om snel van die overvolle inbox af te komen

Nu aan het lezen

Drie tips om snel je inbox op te schonen

Drie tips om snel je inbox op te schonen

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Het nieuwe jaar is aangebroken, wat betekent dat je waarschijnlijk behoorlijk wat goede voornemens hebt. Misschien is één daarvan wel om je overvolle inbox op te schonen. Of misschien wil je minder e-mails of spam ontvangen in dit jaar. Gelukkig zijn daar manieren voor en hoeft dit proces geen uren te duren. Met deze drie tips ben je sneller van al die mail af.

1. Elke dag abonnementen opzeggen

De kans is groot dat je iedere dag enige tijd bezig bent met het verwijderen van spammails. Maar 2019 kan het jaar zijn dat je hiermee ophoudt, op een vrij eenvoudige manier. Je kunt je namelijk snel van veel van die vervelende mails ontdoen door je iedere dag af te melden van vijf ongewenste maillijsten.

In veel mails staat onderaan namelijk een knop om je af te melden. Klik er op en je kunt aangeven dat je geen mails meer wilt ontvangen. En door dit bij slechts vijf per dag te doen, ben je weinig tijd kwijt maar heb je na een week al een groot resultaat bereikt. Zo wordt 2019 een spam-vrijer jaar!

2. Maak filters, mappen en labels

Een tweede tip die ik je kan geven is om gebruik te maken van alles wat de huidige e-maildiensten te bieden hebben. En een van die oplossingen is het maken van labels en mappen. Krijg je heel veel mail? Organiseer die dan in mappen, bijvoorbeeld per onderwerp of type mail.

Veel e-mailprogramma’s hebben bovendien de optie om mail direct te sorteren en in die juiste mappen te plaatsen. Werk je bijvoorbeeld aan meerdere projecten met specifieke mensen, dan kun je mails van die mensen direct in de juiste map laten plaatsen. Zo heb je meteen overzicht in wat je nog moet doen.

Mail, e-mails

Daarnaast kun je labels of categorieën toevoegen aan je mails. Op die manier krijg je direct meer context bij een mail, zonder hem eerst te openen. Veel programma’s laten je meerdere labels per mail toevoegen. En als laatste kun je nog een filter instellen voor nieuwsbrieven die je wel wilt lezen, maar niet direct. Daarmee kun je ze in een “Later lezen”-map neerzetten en vergeet je ze niet. Maar ze staan ook niet meer in je inbox naar je te staren.

3. Stel nieuwe gewoontes in

Wil je dat je inbox echt schoon blijft, dan is het goed om nieuwe gewoontes in te gaan stellen. Eén daarvan heeft te maken met hoe snel je op mail reageert. Bevat een mail bijvoorbeeld een actie die je in minder dan twee minuten kunt afronden, doe het dan meteen. Kost het meer tijd, voeg hem dan toe aan een to do-lijst en archiveer de mail voor nu (of zet hem in een map).

Daarnaast is het goed om aan het einde van de dag eens goed naar je mailbox te kijken. Heb je mail die niet direct actie vereist, maar wel belangrijk is? Verplaats die dan naar een bijbehorende map voor als je hem wel nodig hebt. Mail die weg kan, kun je op dat moment direct verwijderen. Zo verlaat je je werk met een schone inbox. Op vrijdag kun je nog eens door alle mail van de week gaan en kijken of er nog meer weg kan, of dat je nog taken moet toevoegen aan je lijstje voor volgende week.

Een goed doel om hierbij in te stellen is om altijd de onderkant van je inbox te kunnen zien. Zorg dus dat je minder berichten in je inbox hebt dan je op je volledige scherm kunt zien. Dit betekent dus dat je je mail direct op de juiste plek zet en weggooit wat er weg kan.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.