Nu aan het lezen
Als er één onderzoek is waar ik mij in deze tijd van wonderschone maar peperdure feestdagen (lees: outfit, diners én cadeaus) aan vastklamp, dan is het wel deze. Geluk, zo blijkt, hangt af van gezondheid en vrienden: niet geld.
Hoewel het best tof zou zijn om een winnend lot te trekken, je geen zorgen te hoeven maken over een krimpende bankrekening én je een vrijpas hebt (kosteloos) mooie dingen te maken, zijn het dus immateriële zaken als liefde, compassie en een gezond lijf die er toe doen. Hoe Christmassy is dat!
Volgens de onderzoekers is in het onderzoek een grote rol weggelegd voor beleidsmakers en politici. Het verminderen van depressie en voorkomen van nervositeit en angst laat ons 20 procent gelukkigers voelen, in vergelijking met ‘slechts’ het focussen op het verminderen van armoede, zo’n 5 procent beter. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op metingen in vier landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
Hoofdonderzoeker Lord Richard Layard zegt dat “gemiddeld gezien mensen de afgelopen 50 jaar niet gelukkiger zijn geworden ondanks (meer dan) een verdubbeling van het gemiddelde inkomen”.
Je kan je voorstellen dat als dit soort onderzoeksresultaten naar voren komen, de rol van geld in ons leven anders zou kunnen worden beschouwd. Als minder essentieel. Of in ieder geval als een minder grote drijfveer om de dingen te doen die je dagelijks doet.
Voor jezelf, maar dus voornamelijk voor bestuurders van een land. Professor Layard zegt dat de focus niet zou moeten liggen op het bevorderen van welvarendheid maar welzijn. Armoede, werkloosheid en zelfs scholing zijn belangrijk, maar nu zijn zaken als huiselijk geweld, alcoholisme, depressie en de focus op examens en toetsen uiterst belangrijk.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.