Steeds meer miljonairs in Nederland: maakt geld echt gelukkig? - Vance

Nu aan het lezen

Steeds meer miljonairs in Nederland: maakt geld echt gelukkig?

Steeds meer miljonairs in Nederland: maakt geld echt gelukkig?

Het aantal miljonairs in Nederland is dit jaar weer toegenomen, blijkt uit cijfers van het CBS. Sinds 2006 wordt dit bijgehouden door het CBS, en vanaf dat moment is het aantal elk jaar gestegen. In begin 2016 telde Nederland maar liefst 112.000 miljonairs, ofwel mensen die meer dan 1 miljoen euro op de bank hebben staan.

Maar hoe zit het eigenlijk met dit geld? De uitspraak ‘geld maakt niet gelukkig’ kennen we allemaal, maar is dat wel zo? Uit onderzoek onder Zweedse loterijwinnaars blijkt dat geld wel degelijk gelukkig kan maken. Uit dit onderzoek blijkt dat een hoger inkomen ervoor kan zorgen dat mensen gelukkiger met hun leven zijn.

Maar misschien is dit wat te kort door de bocht gezien. Want volgens Ad Kil, hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit, maakt geld niet gelukkig. “Er zijn genoeg rijke mensen die ongelukkig zijn”, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Oud geld

Volgens de hoogleraar zit er een groot verschil in de mensen met nieuw of oud geld. De mensen met oud geld worden op een andere manier opgevoed. Zij zijn een stuk bewuster van het geld dat ze hebben. Bij mensen die in een klap heel rijk worden, bijvoorbeeld door het winnen van de loterij, is dat heel anders.

Deze mensen gaan ineens dingen kopen die ze normaal gesproken niet zouden kopen. Een dure auto bijvoorbeeld, omdat andere mensen met veel geld dit ook doen. En daardoor verlies je je eigen identiteit, volgens Kil. Daarnaast worden kinderen verwend omdat het ‘nu kan’. Hierdoor leren de kinderen de waarde van geld helemaal niet.

Geldzaken

Daarnaast brengt het hebben van veel geld ook andere problemen mee. Zo krijg je te maken met geldzaken waar je voorheen misschien geen omkijken naar had. Dat moet je wel allemaal leuk vinden om je daarmee bezig te houden natuurlijk. Aan de andere kant: als je genoeg geld hebt, is het ook een stukje makkelijker om hier iemand voor in te huren.

Zorgt geld dan helemaal niet voor geluk? Dat is ook weer niet het geval, volgens hoogleraar Kil. Geld maakt namelijk wel gelukkig als het een deel van je dagelijkse zorgen aflost. Het is fijn als je je geen zorgen hoeft te maken voor rekeningen die binnenkomen. Maar, zegt Kil ook, geld is maar één ding. En je geluk kan niet afhangen van slechts één onderdeel in je leven.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.