Hoe genderfluïde kleding de mode-industrie langzaam wakker schudt

Nu aan het lezen

Hoe genderfluïde kleding de mode-industrie langzaam wakker schudt

Hoe genderfluïde kleding de mode-industrie langzaam wakker schudt

It’s fashion, darling. Met die woorden bezegelen kenners graag hun domein: het is wat het is en wat de catwalk dicteert, zo zal het altijd zijn.

Gelukkig is mode zo veranderlijk als de wind. Elk seizoen en inmiddels elke week, veranderen modehuizen hun collecties om te voldoen aan de nukken van ons, de veeleisende consument.

Minder hokjes

In het geval van een veranderende houding omtrent mannen- en vrouwenkleding, zijn wij wat blij dat de mode-industrie dicteert én luistert. Steeds vaker klinkt de roep om minder (pas)hokjes waarin eenieder zich bevindt – bewust of niet.

Afgelopen Fashion Week namen een paar ontwerpers deze roep om meer vrijheid behoorlijk serieus. Thom Browne liet de benen bij zijn heren op de catwalk vrij. Dat is niet het enige: de modellen droegen hakken en lieten wat stukken blote huid zien.

Goede snit

De kleding van de Amerikaanse mode-ontwerper wordt gekenmerkt door een hoog level van draagbaarheid: het zijn stuk voor stuk zakelijke outfits, voorzien van een goede snit en fijne materialen.

Nu is het op zich niets nieuws dat een man ten tonele verschijnt in een rok of jurk. Jaden Smith, de zoon van, verscheen in de Louis Vuitton campagne lente/zomer 2017 in een rok omdat hij zich er fijn bij voelde. En Marc Jacobs van het gelijknamige modehuis wist in 2012 al dat een doorschijnende jurk prima kon.

Modeketens

Maar de genderfluïde-verkenning van modecollecties zijn ook minder hoogdravend. Modeketens ZARA en H&M presenteerden afgelopen jaar een uniseks-collectie en zelfs de schooljongetjes vanExeter weten dat bij warm weer niets zo erg is als een benauwd broekkie. Exit shorts, enter skirts dachten zij toen de directeur hen korte broeken verbood.

De modeverschijnselen overstijgen gender en gaan meer over mode dan ooit. Het omarmt kledingstukken om wie ze zijn: bijzonder en draagbaar. Het lijf onder het gewaad is met de toename van genderfluïde stukken ondergeschikt aan de kleding dan bij traditionele stoffen geschreven op het lijf van een man of vrouw en dat is bijzonder goed nieuws.

We leven in een tijd waarin befaamde ontwerpers die zich altijd hebben gestort op de vrouw, de ommezwaai maken naar inclusiviteit. Mode is zo veranderlijk als de wind, maar dit is hopelijk een verschijnsel to stay.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.