Het wordt ijskoud de komende week: zo houd je je warm

Nu aan het lezen

Het wordt ijskoud de komende week: zo houd je je warm

Het wordt ijskoud de komende week: zo houd je je warm

Hoewel de meesten waarschijnlijk al te maken kregen met lentekriebels, komt er toch nog een écht koude periode aan. Had jij je handschoenen, dikke sjaal en muts toevallig al weer opgeborgen? Haal die dan maar snel weer tevoorschijn. Want hoewel het normaal rond de 6 en 7 graden is in deze tijd van het jaar, kan het komende week en die week daarop zelfs wel -10 graden worden. Brrr!

Het begint eigenlijk al vanaf de nacht van donderdag op vrijdag, waarin het waarschijnlijk gaat vriezen. In het weekend kan de temperatuur lokaal tot wel 10 graden onder nul dalen. Maar door de koude wind kan het nog veel kouder aanvoelen. En dat hebben we nog niet echt gehad deze winter. Maar hoe overleef je deze kou nou het beste?

In huis

Als je het geluk hebt om thuis te kunnen blijven in deze kou, zorg er dan voor dat je huis in ieder geval lekker warm blijft. Een paar tips:

  • Houd de gordijnen dicht. De gordijnen houden namelijk behoorlijk wat kou tegen én zorgen ervoor dat de warme binnen blijft.
  • Tochtstrip. In veel huizen kan het behoorlijk tochten. En dat zorgt ervoor dat je het niet echt warm kunt krijgen binnen. Koop daarom een tochtstrip en plak die op de plek waar het tocht. Mocht je geen zin hebben om dat te kopen: je kunt natuurlijk ook een kleed/handdoek op de plek leggen om tocht tegen te houden.
  • Steek kaarsjes aan. Ik weet niet zeker of ik alleen denk dat het hierdoor warmer wordt, of dat dit ook echt zo is. Gezellig maakt dit het in ieder geval wel.
  • Douche niet te heet. Ook al lijkt dit de perfecte oplossing om goed door te warmen: doe het niet. Zodra je de badkamer uitstapt, krijg je het namelijk weer koud. En dat zorgt er ook voor dat je het misschien zelfs wel kouder krijgt dan voordat je onder de hete douche stapte. Douche daarom op normale temperatuur, of zelfs iets kouder dan dat.
  • Dekentje. Voor de echte koukleumen: wikkel jezelf in een dekentje, trek je warmste pantoffels of sokken aan en kruip lekker op de bank.
  • Drink iets warms. Dan nog een pro-tip: drink iets warms. Dat kan een kop thee of koffie zijn, maar kan natuurlijk ook een winterse mok met warme chocomel (mét slagroom) zijn. Of nog beter, voor in de avond, drink Glühwein.

Onderweg

Ik vind het altijd vreselijk om het te warm te hebben als ik ergens binnenkom. Vooral als ik gefietst heb, krijg ik een hitte-aanval als ik eenmaal ergens binnenstap. Maar het is nóg erger om het koud te hebben als je eenmaal buiten komt. Handig dus om hier een goede balans in te vinden:

  • Draag laagjes! Dit eigenlijk de perfecte oplossing om het niet te koud buiten te hebben, en niet te warm als je eenmaal binnen bent. Want je kunt zoveel mogelijk laagjes gewoon weer uittrekken.
  • Niet te strakke broeken. Laat de skinny-jeans even voor wat ze zijn. Deze zorgen er namelijk voor dat je benen veel minder snel opwarmen. Trek dus een wat lossere (en dikkere) broek aan. En als het even kan: trek een panty hieronder.
  • Thermokleding. Om écht goed warm te blijven is dit een ideale oplossing. Het houdt je lichaam warm en, ook niet geheel onbelangrijk, het zit super comfortabel.
  • Muts en handschoenen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat je zonder muts of handschoenen de deur uitgaat als het -10 is, maar je weet maar nooit! Het is vooral slim om een muts op te doen, want via je hoofd verlies je zo’n 30 procent van je lichaamswarmte. En die wil je natuurlijk juist bewaren in de kou.

Mindset

Het zit misschien een beetje in elke Nederland om te zeuren, met name over het weer. Maar dit zorgt er natuurlijk niet voor dat het minder erg wordt. Je bent waarschijnlijk niet de enige die het koud heeft, en door het steeds te blijven zeggen, blijf je hier ook aan denken. Zorg juist voor wat afleiding om de kou wat minder te voelen. Ga een rondje lopen als je staat te wachten, of bel je moeder weer eens op.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.