Nu aan het lezen
Je loop ’s ochtends gehaast het kantoorpand binnen en besluit om weer met de lift te gaan. Je hebt net tenslotte al hard genoeg gefietst en die trappen komen morgen wel weer. In de lift check je in de spiegel even snel of je er fatsoenlijk uitziet, totdat er nog iemand de lift instapt. Op de een of andere manier geeft dit altijd weer een ongemakkelijk gevoel. Hoe kan dat toch?
Grote kans dat je je een beetje betrapt voelt omdat je een seconde daarvoor nog naar jezelf aan het staren was in de spiegel. Ook al weet je dat dit de normaalste zaak van de wereld is, en je je dus niet zo hóeft te voelen. Je zegt gedag tegen de persoon die bij je komt staan en daarna valt het vrijwel direct stil. En dus pak jij maar snel je telefoon erbij om te kijken of je nog nieuwe berichtjes hebt. Awkward…
Hoe kan het dan toch dat we dit gevoel wel in de lift hebben, maar bijvoorbeeld niet in het openbaar vervoer? Terwijl we daar ook met z’n allen in een kleine ruimte zitten. Soms net iets meer op elkaar gepropt dan eigenlijk goed voor ons is.
Volgens Babette Renneberg, professor psychologie aan de Free University in Berlijn, is daar een logische verklaring voor. “Je hebt niet genoeg ruimte”, vertelt ze aan BBC. Ze legt uit dat er in het openbaar vervoer, in de meeste gevallen, genoeg ruimte is tussen jou en en de andere reizigers.
In een lift is dit niet zo. De persoon die naast jou staat, is binnen handbereik. En juist dat maakt een lift zo onnatuurlijk en ongemakkelijk.
Toch blijkt dat niet het enige te zijn wat ons een gek gevoel in de lift geeft, vertelt Lee Gray van de universiteit van North Carolina, die effectief de psychologie achter liften bestudeerd. Het komt namelijk ook doordat we niet kunnen zien hoe een lift werkt. Je stapt met z’n allen in een metalen box om omhoog of omlaag te gaan. Juist omdat we niet kunnen zien hoe dit dan werkt, geeft ons een gek gevoel.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.