Hoera! De fiets bestaat vandaag 200 jaar - Vance

Nu aan het lezen

Hoera! De fiets bestaat vandaag 200 jaar

Hoera! De fiets bestaat vandaag 200 jaar

Het houdt je leven draaiende, biedt steun als de NS faalt en geeft je licht in de duisternis. Ik heb het natuurlijk over je fiets. Want hallo, wat zouden we doen zonder dat gekke ding met twee wielen. Het platte Nederland is dé beste plek om van hot naar her te fietsen. De tweewieler speelt voor ons daarom een belangrijke rol in ons leven.

Sauerfiets

Vandaag is het feest: de fiets bestaat al twee eeuwen lang. 12 juni is de dag waarop alles begon. Hoewel de exacte origine van het vervoersmiddel nog een mysterie is, weten we een ding wel. De Duitse Baron Karl Drais van Sauerbronn testte in 1817 voor het eerst ‘die Laufmaschine.’ De renmachine, ook wel velocipede genoemd, bestond uit een stuurbaar voorwiel en was de voorloper van de hedendaagse tweewieler. De velocipede was ook het eerste voorbeeld van een fiets zonder pedalen. De voorloper van de fiets was niet Karl’s enige uitvinding. Zo vond hij ook de eerste typemachine mét toetsenbord uit – wel zo handig.

Na de uitvinding van de velocipede werd er veel geëxperimenteerd met de fiets. De twee wielen vereisen namelijk dat de bestuurder goed kan balanceren. Dit ging weleens fout. Dus werden de driewieler en vierwieler als alternatief bedacht. Nadeel van deze opties was echter dat ze niet zo snel waren.

vierwieler

Op naar de volgende 200 jaar

Die 200 jaren op de fiets hebben tot een groot succes geleid. Wij mogen als kleine landje ons namelijk gelukkig prijzen met een derde plek (13%) op de ranglijst van ’s werelds grootste fiets exporteurs. Portugal is verantwoordelijk voor 15% van alle exporten en staat daarmee op numero 1. Van de Europese Unie zijn wij ook niet de grootste exporteur, die eer gaat namelijk naar het Verenigd Koninkrijk.

Hang deze maand een extra grote strik om je stuur, of wees extra lief voor je fiets door een schoonmaakbeurt te geven. Je tweewieler verdient het.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.