De strijd van een vader voor zijn genderloze kind

Nu aan het lezen

De strijd van een vader voor zijn genderloze kind

De strijd van een vader voor zijn genderloze kind

Het afsluiten van een bankrekening is de normaalste zaak van de wereld. Je vult online wat formulieren in en voilà: je financiën kunnen worden geregeld. Dat is niet het geval voor iemand met geen sekse.

De Britse student Kaelin Farnish (17), aangeduid met ‘hen’ of ‘ zij’, in plaats van ‘hem’ of ‘haar’, wordt het onmogelijk gemaakt om het benodigde papierwerk in te vullen omdat er geen sekse-optie is waar Kaelin zich mee kan identificeren. Kaelin ziet zichzelf als genderloos: noch man noch vrouw.

Boos

Vader Keith voert inmiddels een campagne om de Britse bank te veranderen. Hij kan namelijk geen enkele bank bereid vinden die zijn kind wél een bankrekening verstrekt op basis van de huidige sekse. “Als je iets invult en de enige opties zijn ‘vrouw’ of ‘man’, herken je jezelf niet, vertelt hij tegen Buzzfeed. “Je bestaat indirect niet, en dat moet vast pijn doen. Precies dat maakt me zo boos. Het is ook zo onnodig.”

Dat de vader zich nu publiekelijk uitspreekt over wat zijn gezin overkomt, heeft te maken met het hele proces rondom Kaelin’s officiële sekseverandering. Eerder kon ze zich al niet als sekseloos opgeven bij haar universiteit. Maar het was de bankrekening die de druppel was.

Kaelin had een nieuwe rekening nodig omdat de bestaande op een vrouwelijke naam stond, gegeven toen Kaelin nog als vrouw stond geregistreerd. Meerdere banken werden aangeschreven om het probleem te verhelpen, waaronder de bank waar de vader van het gezin al jaren was aangesloten.

“Er was alleen een optie om de standaard genderhokjes in te vullen met bijbehorende titels, zoals Mr. Mrs. of Miss. Dit terwijl de meeste genderneutrale mensen de voorkeur hebben voor Mx.”

Privacy

Kaelin belde zelf op naar de bank die vervolgens liet weten binnen twee weken erop terug te komen omdat iemand anders er ook over had geklaagd. “Maar ik heb nooit een reactie gekregen.” Op dat moment ondernam Kaelin’s vader stappen. “Ik heb een formele klacht ingediend. De kern van de reactie van de Co-op bank: we zullen geld gaan moeten uitgeven om het te veranderen, dus we gaan het niet doen.”

De tocht langs verschillende banken leverde weinig op, behalve een besef dat er schijnbaar veel waarde wordt gehecht aan het hebben van een eenduidig geslacht. De vader van Kaelin vraagt zich nu af: vanwaar überhaupt de wens om over deze informatie als bank te beschikken?

Acceptatie

Hoewel het hele gezin, inclusief de moeder van Kaelin, strijdvaardig is en vastbesloten een bank te vinden die hun kind accepteert zoals ze is, durft de vader toe te geven dat er na de ‘coming out’ van hun kind ook bij hen een proces van aanpassing en acceptatie nodig was, bijvoorbeeld door Kaelin niet aan te duiden met ‘zij’.

Keith: “Het duurt even voordat je eraan gewend bent, maar eigenlijk doet het er niet toe. Het is een flink leerproces voor ouders om je kind, die je altijd op bepaalde manier zag, qua uiterlijk en naam te zien veranderen. Maar wat voor die persoon zelf, is het precies diegene die ze altijd al waren.”

De vader van Kaelin gaat door met zijn strijd om banken en andere organisaties zijn kind te laten accepteren zoals hij dat doet. “Misschien is het over een paar jaar een stuk makkelijker. Ik zou willen dat Kaelin nu al wordt gezien als persoon en niet beoordeeld voor wie zij is. Oordelen is nooit nodig, tenzij je een misdaad hebt begaan.”

De foto bij dit artikel is afkomstig van SWNS.com

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.