Nu aan het lezen
Klimaatverandering is echt. Sommigen van ons lijken zich nog in de ontkenningsfase te bevinden (ahum – Trump – ahum), maar ondertussen draait de wereld wel door. En steeds meer ijsbergen verdwijnen de oceaan in.
Wij richtten ons eerder al op het belang van ijs voor ons klimaat, maar de realiteit komt steeds dichterbij. Letterlijk. Vandaag werd bekendgemaakt dat een scheur in de Larsen C-ijsplaat de afgelopen maand aanzienlijk is gegroeid. De ijsplaat bevindt zich in het Zuidpoolgebied en de scheur is in een kleine week 16 kilometer langer geworden. Als deze groei zich voortzet, betekent dit dat we over een korte tijd misschien wel met de grootste ijsberg ooit te maken hebben.
De breuk in de ijsplaat is inmiddels 200 kilometer lang en omvat zo een ijsberg van 5.000 vierkante kilometer. Dat is een nog grotere oppervlakte dan heel Noord-Holland. Tot een maand geleden leek de groei van de breuk te zijn afgenomen, maar door een recente vork-vorming begon de breuk zich in een sneltreinvaart uit te breiden.
Als de scheur in hetzelfde tempo doorgroeit, kan de ijsberg zich binnen enkele maanden afscheiden van de Larsen-plaat. De snelheid waarop de ijsberg zich dan door de oceaan beweegt, is afhankelijk van wind- en zeestromen.
Wat betekent dit allemaal? De Larsen-plaat verliest maar liefst 10% van zijn oppervlakte, waardoor de plaat minder stabiel wordt. Een gevolg hiervan kan zijn dat de gehele plaat opbreekt. Als een ijsplaat zoals de Larsen-plaat breekt, zal dit een domino-effect ontketenen in het Antarctische gebied. Hierdoor bestaat de kans dat er allerlei gigantische stukken ijs van wel honderden meters dik op zee gaan drijven. Door de opwarming van de aarde kan dit ijs gaan smelten, en zo stijgt de zeespiegel. Niet bepaald goed nieuws voor een land als Nederland dat onder de zeespiegel ligt.
De Larsen C-plaat is niet de eerste plaat die dreigt op te breken. Zo waren de Larsen A en B deze plaat al voor.
Project MIDAS, een Brits onderzoeksproject, doet onderzoek naar de impact van het smelten en destabiliseren van ijs. Zij houden hierover een blog bij, waaruit blijkt hoe snel een verandering zich voor kan doen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.