Wetenschappers: de aarde verloor in 30 jaar 28 biljoen ton (!) aan ijs

Nu aan het lezen

Wetenschappers: in 30 jaar tijd smolt 28 biljoen ton (!) van het ijs op aarde

Wetenschappers: in 30 jaar tijd smolt 28 biljoen ton (!) van het ijs op aarde

De aarde is in 30 jaar tijd behoorlijk wat van zijn ijs verloren. Tussen 1994 en 2017 smolt volgens Britse onderzoekers ongeveer 28 biljoen ton aan ijs, meldt Trouw. De onderzoekers analyseerden satellietbeelden en zagen dat de hoeveelheid ijs op de Noord- en Zuidpool, gletsjers en in hooggebergten flink afnam.

Volgens hoogleraar Andy Sheperd is het onderzoek uniek. Eerder is er wel naar afzonderlijke gebieden gekeken, zoals de Zuidpool. Maar volgens hem is er niet eerder gekeken hoeveel ijs er in totaal van het aardoppervlak verdwijnt. En dat blijkt dus flink veel te zijn.

De bevindingen van de onderzoekers – die verbonden zijn aan universiteiten in Leeds, Londen en Edinburgh – zijn gepubliceerd in het online tijdschrift Cryosphere Discussions. Daarin beschrijven de wetenschappers de afname van het ijs als “onthutsend”. Gaat dit zo door, dan is het zeeniveau aan het einde van deze eeuw zelfs een meter hoger.

Wat betekent dat?

Minder ijs op de aarde: het klinkt niet direct dramatisch. Maar juist dit heeft enorme gevolgen voor de planeet. Allereerst hebben wij er last van: per centimeter zeestijging moeten ongeveer een miljoen mensen die in laaggelegen gebieden wonen verhuizen, stellen de wetenschappers. Daarnaast kunnen er drinkwatertekorten ontstaan in hooggebergten als de gletsjers wegsmelten.

Maar het effect versterkt zichzelf ook. Als er minder ijs is, worden de zonnestralen ook minder weerkaatst door het aardoppervlak. Daardoor warmt de aarde ook weer sneller op. En het koude, zoete smeltwater verstoort ook de ecosystemen rond de Noord- en Zuidpool.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.