95 procent van oudste ijs in Arctische Oceaan is verdwenen

Nu aan het lezen

95 procent van oudste ijs in Arctische Oceaan is verdwenen

95 procent van oudste ijs in Arctische Oceaan is verdwenen

Het oudste en dikste ijs in de Arctische Oceaan is met 95 procent verminderd door de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit het jaarlijkse Artic-rapport van de National Oceanic and Atmospheric Administration, meldt The Wall Street Journal.

Dit suggereert dat de zee bovenop de wereld in een nieuwe en hele andere staat terecht is gekomen. Dat heeft grote gevolgen voor zowel dieren als walrussen en ijsberen, maar op de lange termijn mogelijk ook voor de snelheid waarop de aarde opwarmt.

Het oudste ijs kun je zien als een soort lijm dat de Noordpool bij elkaar houdt. Doordat het vrijwel altijd aanwezig is, is de Noordpool zelfs in lange zomers nog koud. “Hoe jonger en dunner het ijs, hoe gemakkelijker het verdwijnt”, stelt Don Perovich, een wetenschapper bij Dartmouth die dit onderdeel van het rapport coördineerde.

Als de Noordpool zomers doormaakt zonder dat er ijs ligt, zal de planeet nog verder opwarmen. Het donkere water in de oceaan neemt veel hitte van de zon op, dat eerder door het bevroren water werd gereflecteerd.

Zichtbare verandering

De verandering is bovendien zichtbaar. Je kunt via een satelliet bijvoorbeeld zien dat het overgrote deel van de oceaan bevroren is en het oppervlakte niet uit vloeibaar water bestaat. En nu is zichtbaar dat daar verandering in zit. Maar dat het oude en dikke ijs verdwijnt is een groter probleem.

Jong en dun ijs groeit relatief gezien snel terug als het winter wordt. Maar dat helpt weinig bij de stabiliteit van de Arctische Oceaan als het de volgende zomer weer verdwijnt. “De Noordpool is een indicatie van wat er naar de rest van de planeet komt”, aldus Walt Meier, een expert in zee-ijs bij de National Snow and Ice Data Center.

“In de Arctische Oceaan kan een verschil van 2 graden gigantisch zijn. Dat is het verschil tussen schaatsen en zwemmen. De Noordpool is een vroeg waarschuwingssysteem van het klimaat.”

Zeldzaam

“Tien jaar geleden waren er grote gebieden op de Noordpool met ijs dat meerdere jaren oud was”, aldus Alek Petty, een NASA-onderzoeker die werkt met het Operation IceBridge-project. “Maar dat is nu zeldzaam. Als je ijs verliest dat vijf of tien jaar oud is, dan duurt het natuurlijk ook zo lang om het terug te krijgen. En het lijkt er niet op dat dat gaat gebeuren.”

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.