Nu aan het lezen
Een festival is de ultieme mini-vakantie. Je zinnen worden volledig verzet en je bent omringd met zowel het beste van de bebouwde wereld (fancy geluidssystemen, what’s up) als de natuur – en dan heb ik het niet over het vlees op je superdeluxe hamburger. Een wereld op zich, dat is het, waar niets je plezier mag verstoren en volop ruimte is voor experimenten.
De organisatie van Into The Great Wide Open (1 t/m 4 september) op Vlieland dacht hetzelfde en komt daarom met de pilot Festihulp. Het idee: als de wiedeweerga verder met genieten als er iets vervelends gebeurt.
Je krijgt bijvoorbeeld hulp in de vorm van een leentent als de jouwe is weggewaaid of een tijdelijke telefoon als je iPhone toch minder goed tegen bier en regen kon dan je gedacht. Met een inleg van 3 euro per persoon ‘krijg’ je dus hulp direct van je medefestivalgangers.
Festihulp doet een beetje aan het broodfonds, een alternatieve verzekeringsvorm. Dat klopt, zegt de organisatie, maar het is slechts een aanvulling op je reisverzekering. Je krijgt dan ook geen apparatuur vergoed, maar een noodoplossing. “Vergelijk het met een wegenwachtservice”, zegt initiatiefnemer Ronald Mulder. “De ANWB geeft je ook geen nieuwe auto, maar helpt je wel weer snel op weg.”
Het experiment wordt nu alleen nog gedaan onder de circa 700 vrijwilligers en een tijdelijk kantoortje op het festivalterrein waar de ongelukkigen aan kunnen kloppen. Als blijkt dat het succesvol is (vrijwilligers zijn niet verplicht mee te doen), wilt de organisatie deze manier van pechhulp ook volgende edities doen en dan mét festivalbezoekers. Het idee blijft: onderling regelen, en niet uitbesteden. Een beetje zoals Airbnb, aldus de woordvoerder.
Hebben tijdelijke verzekeringen zoals Festihulp op festivals de toekomst? Dat heeft het al. En ITGWO staat al jaren bekend om zijn innovatieve karakter en duurzame energie experimenten. Festivals zijn bij uitstek de plek waar pilots kunnen worden gedraaid voor een betere wereld.
“Het zijn als het waren labs voor de echte wereld. En juist door de tijdelijkheid kan je alles goed testen voor onze andere experimenten. Waarbij we de hoeveelheid bier kunnen meten, de tonnen afval en meer. Heel Amsterdam is nog wat veel om te testen, maar 700 vrijwilligers zijn op dit moment goed te doen”
Sinds dit jaar is ITGWO aangesloten bij Innofest, een consortium van acht festivals in Noord-Nederland die hun festivalterrein openstellen als proeftuin voor duurzame innovatie. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten komen samen op de festivals om hier prototypes te testen en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben.
De testresultaten in de ‘tijdelijke mini-maatschappij’ die een festival is, dragen bij aan het proces waarbij het product na verdere ontwikkeling een succesvolle marktintroductie kan beleven.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.