Podcasts hebben om deze reden een hypnotiserende kracht

Nu aan het lezen

Podcasts hebben om deze reden een hypnotiserende kracht

Podcasts hebben om deze reden een hypnotiserende kracht

Luisteren naar muziek maakt menig rit naar het werk een stuk plezieriger maar het streamen van een verhaal door je koptelefoon, laat het zelfs verdwijnen. Je was thuis en zit opeens aan je bureau: wat is er gebeurd?

Hersenactiviteit

Een nieuw onderzoek van Nature Journal laat zien dat deze zombieachtige status wordt veroorzaakt door de manier waarop je hersenen reageren op een podcast, namelijk net zoals op levensechte situaties.

Wetenschappers van de Universiteit van Californië, Berkeley, hebben een gedetailleerde weergave van het brein in kaart gebracht terwijl proefpersonen luisterden naar afleveringen van de podcastserie The Moth Radio Hour waarin verhalen over liefde, verlies en bedrog in de eerste persoon worden verteld.

Hersenactiviteit werd gemeten via een MRI apparaat. Hieruit bleek dat zowel zintuiglijke als emotie- en geheugennetwerken in ieders brein op de verhalen reageerden. De onderzoekers deelden de serie op in eenheden van betekenis, zoals sociale gelegenheden, vrienden en familie maar ook locaties en emoties.

De delen van hersenen die hierbij normaal gesproken oplichten, reageerden op dezelfde manier als woorden en daarbij behorende associaties in de podcast werden genoemd.

Netwerken

”Kijk nou eens naar het woord ‘hond’, zei een van de doktoren tegen The New York Times. ”Als je dat hoort, denk je aan hoe zo’n beest eruit ziet, hoe het ruikt, welke hond je als kind had en door welke je ooit bent gebeten. Het activeert een heel netwerk rondom ‘hond’.”

En zo werkt het dus met elk woord en concept dat je hoort via een gesproken verhaal, omdat het brein lagen van netwerken toevoegt. Een interne realiteit neemt daarmee ons brein over.

Dit idee komt in ieder geval bekend voor bij mensen die zichzelf volledig kwijt kunnen raken terwijl ze naar een goed lied luisteren. Het helpt ook te verklaren waarom er zoveel mensen zijn die met oordopjes in veranderen in een zombie, de wereld bekijkend met een blanco blik.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.