Vreetbuien naar ongezond eten kunnen worden verminderd

Nu aan het lezen

Junkfood cravings zijn verleden tijd als het aan de wetenschap ligt

Junkfood cravings zijn verleden tijd als het aan de wetenschap ligt

Met afbakbroodjes en luie zondagavond pizza vers in het geheugen, is de maandag niet het uitgelezen moment om het te hebben over de gezondere geneugten van het leven. Koolhydraatvrije maaltijden en rauwkost met vetvrije dip is iets voor later op de week wanneer ontbijten met yoghurt in plaats van koude pizza weer acceptabel is.

Maar met een nieuwe frisse week is er ook goed nieuws op het gebied van alles wat er naast sociale gezelligheid voor zorgt dat je grijpt naar een tweede (oké, derde) bord spaghetti.

giphy-4

Wetenschappers hebben mogelijk een supplement ontwikkeld dat ervoor zorgt dat je vreetbuien verleden tijd zijn en je zin in junkfood vermindert. Het supplement is gebaseerd op een molecuul dat wordt geproduceerd door maagbacteriën die je brein vertellen wanneer je vol zit.

Porties

Nadat onderzoekers van Imperial College London en de University of Glasgow het nieuwe supplement testten op zo’n 20 vrijwilligers bleek dat deelnemers niet alleen minder zin hadden in junkfood zoals donuts en pizza, het zorgde er ook voor dat ze kleinere porties aten.

De participanten moesten een milkshake drinken dat of een ingrediënt bevatte met de naam inulin-propiate ester, of het type vezel ‘inulin’.

Na de milkshakes te hebben gedronken, ondergingen de deelnemers een MRI scan waar ze foto’s werden voorgeschoteld van verschillende soorten voedsel variërend van calorierijk- tot arm zoals salade, vis, groenten of chocolade, cake en pizza.

Beloning

De onderzoekers vonden dat de vrijwilligers die de milkshake met inulin-propionate ester bevatte, minder hersenactiviteit vertoonden in het beloningsgebied – maar alleen bij calorierijk voedsel. Dit deel van het brein is in eerder onderzoek gelinkt aan vreetbuiten en eetlust.

Het is een klein en vroeg onderzoek, dus is nog wat vroeg om net zo enthousiast te worden van dit goedje dan Joey uit Friends van pizza. De wetenschappers zullen de link tussen vreetbuiten en inulin-propionate verder moeten onderzoeken, maar ze kijken al wel naar manieren waarop het de samenleving als geheel positief zou kunnen beïnvloeden.

“Als we dit toevoegen aan ons eten zou het de drang om calorierijk voedsel te nuttigen verminderen”, aldus een van de betrokken onderzoekers, Clair Byrne.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.