Nu aan het lezen
Het aantal corona besmettingen in Nederland is hard aan het stijgen. Dat zorgt voor nieuwe maatregelen, die premier Rutte en minister de Jonge presenteerden in de persconferentie dinsdagavond. We hebben nu te maken met een routekaart, die duidelijk aangeeft wat er gebeurt wanneer er een bepaald aantal besmettingen zijn. Op dit moment zitten we in het niveau ‘zeer ernstig’, met meer dan 6.000 nieuwe besmettingen per dag.
Lees hier de brief aan de Tweede Kamer met de stappen die het kabinet zet in de aanpak van de coronacrisis. ⤵️https://t.co/7Q6CT0HgXo pic.twitter.com/QOsNXIj0YB
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) October 14, 2020
De kans wordt dus steeds groter dat ook jij besmet kan worden met het virus, ondanks dat je je goed aan de maatregelen houdt. Het is in dat geval afwachten hoe ernstig ziek je wordt, de één maakt corona mee als een normale griep, de ander ligt minimaal twee weken ziek op bed met koorts alle mogelijke symptomen. Maar stel dat je het virus nu hebt gehad, hoe lang blijf je hier dan last van houden?
Uit cijfers blijkt dat er behoorlijk wat corona-patiënten zijn die last blijven houden van bijvoorbeeld vermoeidheid, hoesten of smaakverlies. Dat gaat niet alleen om de patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Ook mensen die thuis uitzieken met een mildere vorm van corona, hebben blijvende klachten.
Door het Longfonds is onderzoek gedaan naar deze blijvende klachten. Daaruit blijkt dat slechts 5 procent helemaal klachtenvrij is na een half jaar. Ook in Amerika werd hier onderzoek naar gedaan. 274 covid-patiënten die niet in het ziekenhuis werden opgenomen, werden 10 weken na hun diagnose ondervraagd. 35 procent van hen bleek na die 10 weken nog steeds klachten te hebben, voornamelijk vermoeidheid, aanhoudende hoest en hoofdpijn.
Echt duidelijke verklaringen voor de blijvende klachten na een corona besmetting zijn er nog niet, daar moet nog verder onderzoek naar worden gedaan. Maar omdat er een kans is op blijvende klachten, is het goed om te kijken naar je leefstijl nadat je corona hebt gekregen. Gezonde voeding met voldoende eiwitten is dan nog belangrijker dan normaal, evenals een juiste balans tussen rust en beweging. In sommige gevallen hebben patiënten zelfs een revalidatieprogramma op maat nodig.
Toch is het goed om te weten dat de meerderheid van de patiënten die covid-19 al hebben gehad, volledig herstellen. Op dit moment lopen er nog onderzoek om te ontdekken hoe het precies zit met de blijvende klachten.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.