Google Maps laat het aantal Covid-19-besmettingen in een gebied zien

Nu aan het lezen

Google Maps laat het aantal Covid-19-besmettingen in een gebied zien

Google Maps laat het aantal Covid-19-besmettingen in een gebied zien

Hoe veilig is het om naar een bepaalde stad te gaan, nu het aantal Covid-19-besmettingen weer oploopt? En welke dorpen kun je beter vermijden? Google Maps helpt je nu om daar een beter antwoord op te geven, door hier informatie over te tonen in de app. Dat maakt Google bekend op zijn website.

Google Maps toont al jaren allerlei handige informatie over bepaalde locaties, zoals wanneer het waar druk is. Met de coronacrisis kwamen daar een paar nieuwe functies bij, zoals Covid-19-waarschuwingen voor het openbaar vervoer en waar Covid-19-controlepunten zitten. Nu komt daar een geheel nieuwe functie bij: inzichten in het aantal besmettingen in een gebied.

In Google Maps kun je nu in de rechterbovenhoek klikken op de optie lagen, waarna je de functie ‘Covid-19 info’ ziet staan. Klik je daarop, dan zie je een gemiddelde van zeven dagen van nieuwe coronagevallen per 100.000 mensen in een bepaald gebied. Daarnaast wordt er een label zichtbaar waarmee je kunt zien of hier sprake is van een stijgende of dalende trend. Aan de hand van kleurcoderingen zie je bovendien wat de dichtheid is van de nieuwe gevallen in een gebied.

Het idee is dat je zo een veel beter overzicht krijgt van waar het aantal besmettingen snel oploopt en waar het nog relatief veilig is. Zo kun je ook beter bepalen of het nu wel of niet verstandig is om een dagje te shoppen in die ene mooie stad, of dat je beter ergens anders heen kunt gaan. De gegevens kun je op landniveau zien, maar op veel plekken ook op provincie- en stadsniveau. De informatie is bovendien ook voor andere landen beschikbaar, wat handig is als je een weekendje of weekje weg wil.

Hoe komt Google aan die data?

De gegevens over al die besmettingen moeten natuurlijk wel ergens vandaan komen. Natuurlijk gaat Google niet zelf bij mensen langs om te zien wie er besmet is, en het bedrijf verzamelt ook geen gegevens van de GGD’s zelf. In plaats daarvan komen de data uit gezaghebbende bronnen als Johns Hopkins, de New York Times en Wikipedia. Die bronnen krijgen hun gegevens weer van volksgezondheidsorganisaties zoals de WHO, de ministeries van Volksgezondheid, nationale en lokale gezondheidsinstanties, en ziekenhuizen.

De informatie was bovendien al beschikbaar via Google Search, waar je Covid-19-informatie kunt vinden. De data wordt nu alleen verder uitgebreid naar Google Maps. De uitrol daarvan voor iOS en Android is bovendien al begonnen.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.