Op vakantie in het buitenland? Hier moet je een mondkapje op

Nu aan het lezen

Op vakantie in het buitenland? Hier moet je een mondkapje op

Op vakantie in het buitenland? Hier moet je een mondkapje op

De zomervakantie is nu echt overal in Nederland van start gegaan, en ondanks de coronacrisis gaan een aantal van ons nog altijd in het buitenland op vakantie. Gelukkig kan en mag dat ook allemaal weer, maar in sommige landen moet je je wel aan strengere regels houden. Zo moet je op bepaalde plekken verplicht een mondkapje dragen op openbare plekken. Dit is waar dat allemaal een vereiste is.

In Nederland hoef je alleen een mondkapje op in het openbaar vervoer. Op andere plekken is dit niet verplicht. Toch zijn er wel redenen te bedenken waarom zo’n masker handig kan zijn. Volgens onderzoek kan het namelijk helpen bij het voorkomen dat je de ziekte verspreid. Covid-19 wordt namelijk overgegeven via vochtdruppels in de lucht, die naar buiten komen als je praat, hoest, zingt, niest, lacht, et cetera. Draag je een masker, dan worden die druppels tegengehouden. En volgens Vox is er steeds meer bewijs dat mondkapjes de verspreiding van het virus vertragen.

In veel landen worden mondkapjes dan ook verplicht gemaakt, in de hoop het virus onder controle te krijgen. In Nederland is dat echter niet het geval. Volgens het RIVM is dat omdat we ons hier aan bepaalde regels houden: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt. Volgens de organisatie zijn er bovendien geen eenduidige resultaten over de effecten van het dragen van een mondkapje. “Wat we wel weten is dat niet-medische mondkapjes de drager zeer beperkt beschermen tegen besmetting. Dit hangt sterk af van de kwaliteit van de materialen.”

Diverse andere landen staan er echter anders tegenover. Daar moet je dus wél een mondkapje dragen als je je in het openbaar begeeft. De ANWB heeft de regels per land voor je verzameld, dus daar kun je altijd terecht voor de laatste informatie. Maar wij zetten hier voor het gemak voor je op een rij in welke vakantielanden je mondkapjes moet dragen en wanneer dat dan moet.

België

In België moet iedereen die ouder is dan 12 jaar een mondkapje dragen op diverse plekken. Het gaat dan om het openbaar vervoer, lichthavens, winkels, winkelcentra en andere openbare gebouwen. Dus als je naar een museum of naar de bioscoop wil, moet je ook een mondkapje dragen. Daarnaast wordt aangeraden om altijd afstand te houden als dat kan.

Bulgarije

In Bulgarije zijn gezichtsmaskers verplicht in alle openbare ruimtes die binnen zijn en het openbaar vervoer. Een minimumleeftijd voor deze regels is niet bekend.

Duitsland

In Duitsland zijn de regels iets minder streng. Ben je 7 jaar of ouder, dan moet je een mondkapje dragen in het openbaar vervoer in winkels. Daarnaast moet je een gezichtsmasker op als je binnenkomt in een restaurant en als je je in een restaurant verplaatst. Blijf je aan je tafel, dan hoeft dat dus niet. En ook in Duitsland geldt: houd afstand wanneer dat kan.

Vakantie
Foto: Shutterstock.com

Frankrijk

Frankrijk heeft vanaf deze week de regel dat je in alle afgesloten openbare gebouwen een masker moet dragen. Dat betekent dus dat je er één op moet als je naar het ziekenhuis, een museum, winkels of andere openbare locaties gaat. Simpel gezegd: als het publiek betaald of gratis naar binnen mag, moet je een gezichtsmasker op. Dit kan lokaal overigens ook verplicht zijn op markten. De regels gelden voor iedereen vanaf 11 jaar.

Griekenland

Ga je naar Griekenland, dan moet je in het openbaar vervoer en op alle openbare plekken een gezichtsmasker op.

Groot-Brittannië

Ook in Groot-Brittannië gaan de regels op de schop. Hoewel je eerder niet overal een mondkapje hoefde te dragen, komt daar vanaf 24 juli verandering in. Dan is een masker verplicht in alle winkels en supermarkten, evenals in het openbaar vervoer en het ziekenhuis. In Guernsey en Jersey is dat ook verplicht op luchthavens.

De regels verschillen overigens wel iets per land: in Schotland is een mondkapje verplicht vanaf 5 jaar, in Engeland is dat vanaf 11 jaar. Ga je naar Noord-Ierland, dan moet je vanaf 13 jaar een masker op. In Wales is geen minimumleeftijd bekend.

Hongarije

In Hongarije zijn maskers verplicht in het openbaar vervoer, in winkels en op markten. Ga je naar Boedapest, dan moet je er ook één op als je een taxi neemt. Die regel geldt echter niet als je jonger dan 7 jaar bent.

Italië

Italië is flink wat soepeler met zijn regels dan diverse andere landen. Hier moet je in het openbaar vervoer en in gesloten ruimtes een mondkapje op en in bepaalde regio’s ook op andere locaties. Verder wordt het dragen van een masker overal aangeraden. Ben je echter jonger dan 6 jaar of heb je een handicap waardoor het dragen van een masker niet kan, dan hoeft dat niet.

ideeën voor een dagje uit, vakantiegevoel, vakantie, dagje weg
Foto: Shutterstock.com

Kroatië

In Kroatië zijn mondkapjes verplicht in alle openbare ruimtes die zich binnen bevinden, zoals winkelcentra. Ben je buiten, dan is het niet verplicht. Wel raadt de overheid aan om er ook dan één te dragen. Verder moet je verplicht een masker op als je in het vliegtuig of het openbaar vervoer zit.

Luxemburg

In Luxemburg hoef je alleen een mondkapje op als je in het openbaar vervoer zit, of als je in een openbare ruimte bent waar je geen 2 meter afstand kunt houden. Die regels gelden voor iedereen vanaf 6 jaar, tenzij je een buitenactiviteit doet. Bij buitenactiviteiten gelden de regels vanaf 13 jaar.

Oostenrijk

In Oostenrijk verschilt het sterk per regio of je een masker op moet of niet. In de deelstaat Oberösterreich is een mondkapje weer verplicht in openbare gelegenheden. Dat geldt niet als je een kind onder de 7 jaar bent of ziektes als astma hebt. In andere gebieden zijn maskers verplicht in het openbaar vervoer en bij openbare gezondheidsfaciliteiten als apotheken. Mondkapjes zijn verder verplicht bij evenementen zonder toegewezen zitplaatsen.

Polen

Kun je buiten geen afstand houden van elkaar? Dan moet je in Polen een mondkapje op. Dat is ook het geval in het openbaar vervoer, winkels, bioscopen, theaters, massagesalons, tattooshops, kerken en publieke gebouwen. Wel gelden de regels alleen als je ouder bent dan 14 jaar.

Portugal

Ook in Portugal geldt de regel dat je gezichtsmaskers draagt in het openbaar vervoer en in gesloten ruimtes. Ben je 10 jaar of ouder, dan moet je ook een mondkapje dragen als je op school zit of met het openbaar vervoer reist.

Zwemmen, hittegolf, zomer

Slovenië

Slovenië heeft vergelijkbare regels als andere landen in Oost-Europa: een masker is verplicht in het openbaar vervoer en alle openbare (binnen)ruimtes. Kun je geen afstand houden, dan wordt het dragen van mondkapjes ook geadviseerd.

Spanje

Is het niet mogelijk om 2 meter afstand te houden? Dan ben je in Spanje verplicht om een gezichtsmasker te dragen, ongeacht of je nou binnen of buiten bent. Daarnaast moet je altijd een masker op als je in het openbaar vervoer zit. Deze regels gelden voor iedereen vanaf 7 jaar.

De regels kunnen lokaal echter nog strenger zijn, gezien het aantal besmettingen weer stijgt. Wat de regels precies zijn, kun je het beste even navragen op je vakantiebestemming.

Tsjechië

In Tsjechië waren de regels vrij soepel: alleen in de metro zijn mondkapjes verplicht. Maar sinds 14 juli moet je in en om de stad Jihlava weer een gezichtsmasker dragen in het openbaar vervoer, winkels, openbare ruimtes en bij contactberoepen als kappers.

Zwitserland

In Zwitserland moet je een mondkapje dragen als je klachten hebt en als je in het openbaar vervoer zit. Ook zijn de maskers verplicht voor contactberoepen en bij demonstraties. Verder wordt het dragen van maskers alleen aangeraden als je geen veilige afstand kunt bewaren. Alle regels hier gelden voor mensen vanaf 12 jaar oud.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.