Op vakantie naar een land met code oranje? Dit moet je weten

Nu aan het lezen

Op vakantie naar een land met code oranje? Dit moet je weten

Op vakantie naar een land met code oranje? Dit moet je weten

De grenzen waren vanaf 15 juni weer geopend en een hoop mensen besloten, ondanks de pandemie, meteen weer naar het buitenland op vakantie te gaan. Het leek allemaal veilig, maar nu beginnen de coronacijfers in Europa toch weer langzaam te stijgen. Zowel Barcelona en Antwerpen hebben nu een negatief reisadvies door code oranje.

Het kan zomaar gebeuren dat het land waar jij naartoe op vakantie zou gaan, ineens oranje is geworden. Het is natuurlijk ook mogelijk dat het land code oranje krijgt terwijl jij daar net bent aangekomen. Dit moet je hierover weten.

Wat als jouw vakantieland nu op code oranje staat?

Er wordt aangeraden om het land waar jij heen gaat op vakantie goed in de gaten te blijven houden. Deze kan zomaar van code geel naar code oranje verspringen. Bij code oranje betekent dat het wordt afgeraden om hierheen te reizen, tenzij het een noodzakelijke reis is. In principe worden alle reizen buiten Europa ook afgeraden, tenzij het ook in dit geval om een noodzakelijke reis gaat. Geeft het vakantieland plotseling code oranje aan, dan word je dus afgeraden om alsnog naar dit land af te reizen.

Code oranje terwijl je er al bent

Dit is een risico dat je loopt om naar het buitenland op vakantie te gaan. Niemand weet van te voren wanneer de code van geel naar oranje verandert. Houd dit dan ook zeker in je achterhoofd voordat je een vakantie boekt. Het gebeurde al in Lissabon en Porto, maar afgelopen week ook in Barcelona en Antwerpen: het reisadvies voor deze steden werd plotseling negatief. Het is in dit geval aan te raden om zo snel mogelijk naar huis te gaan.

Bij thuiskomst word je dringend geadviseerd om veertien dagen in thuisisolatie te gaan. Wanneer je je werk vanuit huis kunt doen, is dit natuurlijk geen probleem. Voor de mensen die dit niet kunnen, is het een extra risico waar zij rekening mee moeten houden voordat ze op vakantie gaan.

Terug naar Nederland

Belangrijk om te weten is dat je niet door de regering terug naar Nederland wordt gehaald. In het begin van de pandemie gebeurde dit wel, omdat mensen werden overvallen door de gevolgen van de pandemie. Inmiddels zijn de risicofactoren duidelijk genoeg en is het je eigen verantwoording en wordt er niet meer gerepatrieerd.

Krijg je je geld terug?

Dat ligt aan de soort vakantie die je hebt geboekt. Wanneer je voor een pakketprijs hebt gekozen bij een reisaanbieder, kan het zijn dat de reis gewijzigd wordt naar een stad die wel nog veilig is. Wil je dat liever niet, dan kan de reis kosteloos geannuleerd worden.

Als je zelf een stedentrip hebt geboekt en het land krijgt plotseling code oranje, dan is het dikke pech: de kans is in dit geval groot dat je je geld kwijt bent. Annuleringsverzekeringen dekken namelijk zelden in het geval van een pandemie, omdat het een te groot risico voor hen is.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.