Nu aan het lezen
We bestelden voorheen al graag online, maar tijdens de coronacrisis is dat natuurlijk alleen maar meer geworden. Dat heeft deels met gemak te maken: spullen komen naar je huis en als het niet bevalt, stuur je het gewoon weer terug. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de pakketjes die je retour stuurt? VPRO Tegenlicht ging op onderzoek uit en vertelt je aanstaande zondag het antwoord.
Nederlanders sturen vaker dan alle andere Europeanen hun pakketjes terug. Volgens Tegenlicht wordt maar liefst 13 procent van de online aankopen retour gestuurd aan webwinkels. Dat zijn behoorlijk wat pakketjes, als je bedenkt dat er vorig jaar alleen al 258 miljoen online aankopen werden gedaan.
Vaak mag je zo’n pakketje helemaal gratis terugsturen. Ideaal als je consument bent natuurlijk, maar écht gratis is het niet. De vervoerders moeten ook betaald krijgen, wat betekent dat iemand zijn portemonnee moet trekken. Bovendien is al dat heen en weer vervoeren ontzettend slecht voor het milieu. En dan hebben we het nog niet eens over wat er met die producten gebeurt: het is vaak goedkoper om een retour gestuurd product te vernietigen dan om het weer klaar te maken voor de verkoop of om het door te verkopen.
VPRO Tegenlicht is de afgelopen tijd op onderzoek uit geweest om te zien wat er nu precies met een retourpakket gebeurt. Daarnaast beantwoordt het programma vragen als: “Zijn we als consument doorgeslagen in het klakkeloos bestellen en terugsturen van producten?” en “Schatten we diensten als transport nog op waarde?”
Wil jij ook weten hoe het precies zit? Dat kun je zondag 27 september op 22:05 uur op NPO 2 ontdekken, tijdens VPRO Tegenlicht – Op volle retouren.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.