'Leftover women' in China nemen hun leven in eigen handen

Nu aan het lezen

‘Leftover women’ in China nemen hun leven in eigen handen

‘Leftover women’ in China nemen hun leven in eigen handen

In China is het gebruikelijk om voor je 27e te trouwen. Als je voor deze leeftijd nog geen partner hebt gevonden, ga met je ouders naar één van de vele huwelijksmarkten. Hier ‘bieden’ ouders hun kind aan en kunnen ze een geschikte partner vinden. Mocht je na je 27e nog geen man hebben gevonden en nog niet getrouwd zijn, dan krijg je als vrouw de stempel ‘leftover woman’. Chinese vrouwen zijn het zat om zo genoemd te worden en slaan terug.

In een vier minuten durend filmpje verdedigen de vrouwen hun single leven. Je ziet dat ze het moeilijk vinden om hun ouders teleur te stellen. Tegelijkertijd zie je ze ook zelfverzekerd in het leven staan.

Tekort

De druk van het land en hun ouders is dus hoog. Zelfs zo hoog, dat er niemand happy single is. “Door de eenkindpolitiek is er een enorm tekort aan meisjes”, zegt China-correspondent van de NOS, Marieke de Vries. “Voor ouders hangt alles, hun hele toekomst, af van dat ene kind. Als die dan vrouw is en geen kinderen wil krijgen, dan heb je wel een probleem.”

De overheid is zelfs bezig met een campagne om vrouwen aan te sporen om te trouwen. Volgens De Vries ziet de overheid alleenstaande mannen als een groot risico. Er zijn in China namelijk al meer mannen dan vrouwen. En als die vrouwen dan ook nog geen man willen.

Het Japans cosmeticamerk SK-II maakte het filmpje. Het bedrijf wil met de campagne vrouwen inspireren en na laten denken over hun toekomst.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.