Luxemburg is eerste Europese land dat wiet volledig wil legaliseren - Vance

Nu aan het lezen

Luxemburg is eerste Europese land dat wiet volledig wil legaliseren

Luxemburg is eerste Europese land dat wiet volledig wil legaliseren

Luxemburg wil als eerste land in Europa wiet volledig legaliseren, blijkt uit de doelstellingen van de nieuwe regering van het land. Als dat doorgevoerd wordt, zou Luxemburg het eerste land in Europa zijn waar de productie, verkoop en het gebruik van wiet legaal is.

Met deze nieuwe regeling wil de nieuwe regering drugscriminaliteit uit de weg gaan, maar er ook voor zorgen dat de kwaliteit van de wiet beter is. Omdat de staat straks zicht heeft op de kwaliteit van de softdrugs, denken zij de fysieke schade van de gebruikers te kunnen beperken.

Akkoord van het parlement

Toch is het nog niet helemaal honderd procent zeker of dit wetsvoorstel ook doorgevoerd zal worden. Het parlement moet tenslotte ook nog een akkoord geven. Als deze wet eenmaal doorgevoerd wordt, zal de regering waarschijnlijk aardig wat geld hiermee verdienen. De opbrengsten hiervan zullen daarom ook geïnvesteerd worden in voorlichting en verslavingspreventie.

Eerder dit jaar ging het land wel al akkoord met het legaliseren van medicinale wiet. Op dit moment wordt deze wiet uit Canada geïmporteerd, waar wiet sinds deze herfst pas volledig legaal werd gemaakt.

Nederland

Bij ons is het op dit moment alleen legaal om een kleine hoeveelheid drugs te bezitten. De teelt en verkoop van cannabis dus niet. Dat geldt ook voor een aantal andere Europese landen als Spanje, Portugal en Tsjechië. Hoewel er in Amerika steeds meer staten bij komen waar cannabis volledig gelegaliseerd wordt, blijft Europa wat dat betreft een beetje achterlopen.

In Nederland is het kabinet wel aan het experimenteren met het opzetten van een legale hennepteelt in verschillende gemeenten. Hierbij zal ook een voorlichtingscampagne worden gestart. Toch zien steeds meer gemeenten er vanaf om hieraan mee te doen. Volgens hen zou de proef namelijk te beperkt zijn, waardoor er meer criminaliteit op straat zal ontstaan.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.