Wordt wiet gelegaliseerd? Dan is er een voorlichtingscampagne nodig

Nu aan het lezen

Wordt wiet gelegaliseerd? Dan is er een voorlichtingscampagne nodig

Wordt wiet gelegaliseerd? Dan is er een voorlichtingscampagne nodig

Er is een akkoord gegeven op het experiment met legaal wiet telen. Dat betekent dat legalisering van wiet ook – eindelijk – in Nederland zal gebeuren. Best gek dat dit zo lang geduurd heeft, Amsterdam is tenslotte dé stad van de coffeeshops, toch?

De experimenteerwet krijgt een looptijd van vijf jaar en twee maanden. Maar daar moet wel een voorlichtingscampagne bij komen. Deze moet mensen wijzen op de gevaren van cannabis.

Klanten van coffeeshops zullen worden gewezen op de risico’s. En op de verpakking komen, naast de hoeveelheden, ook de ingrediënten te staan en de risico’s voor de gezondheid.

Verschillende maatregelen

Ferry Goossens, preventie deskundige bij het Trimbos-instituut, vindt het goed dat er voorlichting wordt gegeven. Maar, het moet nog wel blijken hoe deze campagne eruit zal zien. Er zijn een hoop verschillende mensen die ingelicht moeten worden volgens hem. Ook de omgeving van de blowende groep mensen, zoals ouders en docenten.

Volgens Goossens moet er ook per doelgroep gekeken worden hoe zij voorgelicht worden. “Een ervaren blower moet je niet op de gevaren gaan wijzen”, vertelt hij aan RTL Nieuws. “Terwijl dit voor iemand die nog nooit heeft geblowd juist wel kan werken.”

Maak het echt

Arie Dijkstra is hoogleraar verslavingen en gedragsveranderingen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij vindt dat drugsvoorlichting altijd moet gebeuren. Bij roken is de overheid ook begonnen met informeren over de gevaren ervan, en dat heeft geholpen.

Dijkstra vindt dat de kennis duidelijk overgebracht moet worden. “Vertel wat het doet met je longen, hoe groot de kans op verslaving is en houd het feitelijk.” Hij vindt dat de kinderen wiet moeten zien, dan weten ze wat het is en maak je het bekend. Door alleen de gevaren op te noemen, houd je het onbekend en gevaarlijk.

Ook de Bond van de Cannabis Detaillisten (BCD) is het eens met de voorlichtingscampagne. “Bij een wijn in de supermarkt kun je ook op het etiket lezen wat voor soort wijn het is en hoeveel alcohol erin zit. Het is een logische stap om dat ook bij cannabis op het etiket te vermelden.”

Gevolgen van cannabisgebruik

De meeste gevolgen van het gebruiken van cannabis kennen we waarschijnlijk wel. Maar wat komt hier nog meer bij kijken? De gevolgen op een rijtje:

  • Als de cannabis verkeerd valt, kan diegene duizeligheid, misselijkheid, flauwvallen en hartkloppingen ervaren. De gebruiker kan ook bang worden of verward zijn.
  • Als het regelmatig gebruikt wordt, is er het risico om niet meer zonder te kunnen.
  • Het kan psychoges uitlokken.
  • Het roken van cannabis kan de luchtwegen beschadigen.
  • Het verhoogt het risico op longkanker.
  • Het vermindert het reactievermogen.
  • Het kan de vruchtbaarheid – zowel bij mannen als vrouwen – verminderen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.