Nu aan het lezen
Hoe gaat het eigenlijk met de Nederlandse jeugd? De Universiteit Utrecht, het Trimbos instituut en Cultureel Planbureau doen elke vier jaar grootschalig onderzoek onder jongeren. Er wordt onderzoek gedaan naar onderwerpen die de jeugd aangaat. Dit zijn onderwerpen als hoe gelukkig ze zijn, hun alcoholgebruik en seks.
Het onderzoek startte in 2001 en toen kwam er al uit dat de Nederlandse jongeren onder de meest gelukkige jongeren van Europa horen. Vaak naast jongeren uit Finland, IJsland, Albanië en Armenië.
Waar de Nederlandse jongeren niet heel erg goed op scoren, is bij de druk die jongeren voelen op school. Vooral de druk onder middelbare scholieren neemt de afgelopen jaren behoorlijk toe. In 2001 voelde slechts 16 procent druk, in 2017 is dit gestegen naar maar liefst 35 procent.
Onderzoekers denken dat dit komt omdat er een einde is aan de zogenaamde zesjescultuur. Jongeren nemen niet meer genoegen met een zes als cijfer en doen er daarom van alles aan om dit op te krikken. Zo wordt er vaker huiswerkbegeleiding gegeven, maar zijn er ook strengere eisen op de diploma’s.
Ook werd er onderzoek gedaan naar op welke leeftijd jongeren beginnen met seks. Daarin is niet veel veranderd de afgelopen vier jaar. Zo’n tien procent van de jongeren onder de 17 jaar heeft al eens seks gehad.
Wel is er een opvallende verschijning in het condoomgebruik. Dit is namelijk sterk afgenomen in de afgelopen jaren. In 2009 had ruim 80 procent van de jongeren seks met condoom, terwijl dat het afgelopen jaar slechts 55 procent was. Wat de reden hiervan is, is onbekend. Wel zou het volgens de onderzoekers kunnen omdat de Veilig Vrijen campagnes sinds 2011 gestopt zijn.
Ondanks dat de alcoholgrens in 2014 van 16, naar 18 jaar is gegaan, is het alcoholgebruik onder jongeren niet gedaald. Wel zijn jongeren een stuk minder gaan roken. Voor het eerst is het percentage dat ooit een e-sigaret heeft gerookt hoger dan de het percentage jongeren dat ooit tabak heeft gerookt.
Voor het eerst werd er in dit onderzoek ook gekeken naar het social media gebruik onder jongeren. Hieruit blijkt dat 30 procent van de jongeren de hele dag door contact heeft met vrienden via social media. Bij slechts zeven procent is dit problematisch, en dat komt vaker bij meisjes voor dan jongens. Bij jongens komen vaker problemen met gamen voor.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.