Nu aan het lezen
De veranderingen in het klimaat kunnen bijna niet duidelijker. Neem nou afgelopen zomer, het was in Nederland – en in de rest van Europa – een stuk warmer dan gemiddeld. Lekker, voor degenen die van warm weer houden. Maar ergens weten we ook wel dat dit niet iets is waar we zo blij om moeten zijn. In een overzichtsstudie dat geplaatst werd in het tijdschrift Environmental Research Letters, werd de klimaatverandering van de afgelopen 50 jaar op een rijtje gezet.
Alle beschikbare gegevens van 1971 – 2017 zijn onder elkaar gezet. Daaruit gaat het niet alleen om de hoeveelheid ijs dat smelt, maar ook om de veranderingen van planten en dieren die op de klimaatverandering reageren.
Uit het onderzoek blijkt dat de opwarming van de aarde in het noorden van de wereld tot wel drie keer sneller gaat dan wereldwijd. Dat komt vooral door de hoge temperaturen. De lucht is gemiddeld vochtiger, er zijn meer wolken en er is meer regen- en sneeuwval. Daardoor bevatten de rivieren meer water en wordt de sneeuwlijn in de bergen steeds hoger.
Een andere verandering is het feit dat veel gebieden steeds groener worden, door de grote hoeveelheid plantengroei. Het rapport laat bijvoorbeeld ook zien dat planten steeds vroeger in het jaar gaan bloeien. Dat zorgt voor verwarring in de natuur. Dat komt vooral door een mismatch in de tijd met de insecten die de planten moeten bestuiven. Deze zijn nog niet altijd in leven op het moment dat de planten bestoven moeten worden.
Een ander groot probleem is het smeltende ijs. De hoeveelheid smeltend ijs is in de onderzochte periode bij elkaar opgeteld. Daaruit blijkt dat het in die periode verdrievoudigd is. Dat betekent dat er op dit moment elk jaar honderden kubieke kilometers aan ijs verdwijnen.
De onderzoekers maakten deze video waarin alle veranderingen worden opgesomd:
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.