Nieuwe online serie Queer Amsterdam verduidelijkt het queer zijn

Nu aan het lezen

De online BNN-serie Queer Amsterdam gaat verder dan een homo met een handtas

De online BNN-serie Queer Amsterdam gaat verder dan een homo met een handtas

Een serie die verder gaat dan alleen homo’s en lesbiennes en de q van de LHBTQ-afkorting hoopt te verduidelijken. Zo laat de nieuwe BNN-serie ‘Queer Amsterdam’ zich het beste omschrijven. Hij bestaat uit negen (online) afleveringen en is vandaag gelanceerd op YouTube.

De fictieve serie is gemaakt door mensen uit de queermaatschappij, waaronder Dorien Rozing. “Om de q in de lettersoep te duiden, zonder gebruik te maken van stereotypes, laten we in negen korte afleveringen zien wat queer is”, zegt Rozing.

Het team had vijf jaar geleden al het idee om over dit onderwerp een serie te maken, toentertijd nog voor tv. “Vijf jaar geleden was het voor televisie nog teveel een niche en durfde ze het niet aan. Totdat BNN afgelopen jaar weer contact met ons op nam en we het idee in webvorm gingen uitvoeren, waar je natuurlijk een veel breder publiek mee trekt”, vertelt Rozing.

Maar wat is queer dan precies? “Queer is eigenlijk iets wat je zelf mag invullen. De letters LHBT staan allemaal voor een bepaald hokje. De l staat voor lesbisch, de h voor homo, maar de q zweeft daar boven als een soort paraplu. Je kunt steeds wisselen van hokje als je daar zin in hebt”, legt de 29-jarige maakster uit.

Sam

De dramaserie gaat over Sam (Stefanie van Leersum): een man geboren in een vrouwenlichaam. Wanneer zij besluit om als man door het leven te gaan, ontmoet ze een lesbisch meisje dat op haar valt als meisje. Zij staat centraal in de serie en vlogt over haar weg naar zichzelf. “We wilden de veelzijdigheid van de LHBTQ-gemeenschap laten zien: we gaan verder dan een homo met een handtas en een lesbo in een tuinbroek”, zegt Rozing tegen Het Parool.

Queer Amsterdam

De afleveringen hebben allemaal een bepaald thema of een plek waar het zich afspeelt. Naast de online serie zijn er ook mini-docu’s gemaakt waarin de makers inzoomen op die bepaalde thema’s en plekken. “In de tweede aflevering gaat Sam naar een atelier voor een packer (silicone penis die je voor kunt binden). In de mini documentaire die we daar naast hebben gemaakt laten we meer van dat atelier zien en wat daar allemaal gemaakt wordt.”

“Non-fictie en fictie worden op deze manier heel goed gecombineerd”, vertelt Rozing, “Zo kunnen ‘echte mensen’ ook hun meningen delen over de onderwerpen die we behandelen, waardoor we hopelijk vooroordelen mee verminderen.”

Dierentuineffect

De gebeurtenissen in de online serie zijn zelf verzonnen, maar wel gebaseerd op de belevingswereld van de makers. Zij merken namelijk dat er nog wat onwetendheid is rondom queers. Rozing: “Oh is dat zo ja? Oh echt waar?! Het lijkt wel een soort dierentuineffect wat er heerst. De regisseur is zelf een transman, net zoals de hoofdpersoon Sam, dus hij weet heel goed wat hij doormaakt in de serie.”

‘Doe eens normaal man’

Nederland staat bekend als één van de meest sociaal geaccepteerde landen als het gaat om LHBTQ’ers, maar of dat daadwerkelijk zo wordt gevoeld door de mensen zelf, is nog de vraag. “Nederland doet het denk ik helemaal niet slecht op het gebied van acceptatie. Maar tegelijkertijd zijn er in de beeldvorming nog genoeg stereotyperingen te zien van LHBTQ’ers.”

“Het is wel grappig dat Mark Rutte ooit ‘Doe eens normaal man’ riep tegen Wilders, maar weten we eigenlijk wel wat normaal is? En wíllen we wel normaal zijn?”, zegt Rozing. Met ‘Queer Amsterdam’ wil de maakster tegen het hokjes denken aanschoppen en hoopt dat we op een dag er helemaal vanaf zijn.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.