Nu aan het lezen
De komende maanden zal nabij Almere de start gemaakt worden met 25 pilot huizen. Deze huizen vormen een wijk die volledig zelfvoorzienend is. Het plan komt van James Ehrlich, die werkt aan de Universiteit van Stanford.
De wijk zal de eerste ReGenVillage worden, een nieuw type community dat zijn eigen voedsel verbouwt, eigen elektriciteit opwekt en het afval recycled.
Afval dat gecomposteerd kan worden, wordt aan het vee of vliegen gegeven. De vliegen zullen de vissen voeden. Het visafval zorgt voor een recirculatiesysteem, waardoor de groentes en vruchten kunnen groeien. De seizoensgebonden groentes en vruchten zullen bemest worden met het mest van de dieren.
Door het gebruik van de meest geavanceerde methode, zal de wijk veel meer voedsel kunnen verbouwen dan een traditionele boerderij van dezelfde grote. Met de aquaponics methode kan er bijvoorbeeld 10 keer meer geproduceerd worden, met 90 procent minder water.
“We verwachten tonnen biologisch voedsel per jaar uit groenten, fruit, noten, peulvruchten, vis, eieren, kip, zuivel en eiwitten. Dit voedsel kan het hele jaar groeien in de kassen als aanvulling op de seizoensgebonden groenten en vruchten”, zegt James Ehrlich tegen Fastcompany. Hij werkt samen met het Deense architectenbureau Effekt, voor het ontwerp van de wijk en de huizen.
De community verwekt ook zijn eigen energie. Een combinatie van geothermische energie, zonne-energie, wind en biomassa moet de wijk ook in de winter van energie kunnen voorzien. Het regenwater wordt opgeslagen en naar de tuinen geleid.
Het bedrijf is van plan om ook in andere landen in Europa communities te bouwen, zoals in Zweden, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, maar wil eigenlijk de hele wereld over. “We willen de Tesla van de eco-dorpen worden”, zegt Ehrlich. In de toekomst wil het bedrijf het systeem aanpassen, zodat het ook in droge gebieden, zoals het Midden-Oosten, toepasbaar is.
Deze zomer begint de bouw van de wijk in Almere en moet in 2017 klaar zijn.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.