'Softwarebedrijf Oracle redt voortbestaan TikTok met overname'

Nu aan het lezen

‘Softwarebedrijf Oracle redt voortbestaan TikTok met overname’

‘Softwarebedrijf Oracle redt voortbestaan TikTok met overname’

Als je van TikTok houdt, kan het je bijna niet ontgaan zijn: het voortbestaan van de app was in gevaar. De Amerikaanse president Donald Trump besloot eerder namelijk dat moederbedrijf ByteDance het sociale medium voor half september aan een Amerikaanse partij moest verkopen. Deed ByteDance dat niet, dan ging de app in de VS in de ban. Maar nu lijkt er een redder in nood te zijn gevonden, meldt de NOS.

Trump was ervan overtuigd dat er via TikTok gemakkelijk informatie over gebruikers doorgespeeld kan worden aan de Chinese overheid. Moederbedrijf ByteDance ontkent dat, maar voor Trump was dat niet voldoende. Het sociale medium moest in ieder geval zijn Amerikaanse activiteiten verkopen aan een Amerikaanse partij. Het sociale medium heeft in dat land 100 miljoen gebruikers.

De afgelopen weken werd er dus naarstig gezocht naar een kandidaat die het platform wel wilde overnemen. Microsoft bevestigde vorige maand hierover in gesprek te zijn met het bedrijf. Maar afgelopen nacht maakte het bedrijf bekend dat hun voorstel werd afgeslagen. Waarom dat is, is onbekend. Microsoft zelf zegt overtuigd te zijn dat hun voorstel goed was voor de gebruikers van TikTok en de nationale veiligheid.

Toch is de hoop nog niet verloren. Diverse Amerikaanse media melden volgens de NOS dat softwarebedrijf Oracle de Amerikaanse activiteiten overneemt van ByteDance. Een echte verkoop is het echter niet. Volgens een anonieme bron gaat Oracle alleen de data van de Amerikaanse gebruikers beheren. Welke delen na die overeenkomst in handen komen van Oracle en wat bij ByteDance blijft, is echter onduidelijk. Ook is niet bekend welke herstructurering er nodig is.

Wie is Oracle?

Oracle is een behoorlijk grote naam binnen de wereld van tech-bedrijven. Het bedrijf bestaat al sinds 1977 en maakt diverse soorten software en cloud-producten. Het bedrijf is onder meer bekend van de programmeertaal Java, waar je bijvoorbeeld apps voor Android mee kunt maken.

Hoewel Oracle nog nooit met sociale media is bezig geweest – tenminste, niet voor zo ver bekend – is het toch geen heel gekke kandidaat voor deze klus. Oracle specialiseert zich namelijk onder meer in producten voor het beheer van informatie en databases (waar informatie in wordt opgeslagen). En dat is dus ook wat voor TikTok nodig is: het beheer van data.

Met de deal kan TikTok dus in de VS blijven bestaan. Het voortbestaan van het platform in Europa was nooit in gevaar.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.