Nu aan het lezen
Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt: denigrerende opmerkingen op sociale media of zelfs bedreigingen. Mocht dat het geval zijn, dan ben je zeker niet de enige. Maar liefst 58 procent van de meisjes tussen de 15 en 25 jaar oud krijgt te maken met online intimidatie, blijkt uit onderzoek van Plan International onder 14.071 meisjes en jonge vrouwen uit 32 landen.
De meeste online intimidatie komt volgens Plan voor op Facebook. 39 procent van de meisjes en jonge vrouwen geeft aan dat ze op dit platform lastig gevallen worden. Instagram staat met 23 procent op een tweede plek. De meeste meisjes worden voor het eerst lastig gevallen als ze tussen de 14 en 16 jaar oud zijn. Vooral het delen van standpunten blijkt reden voor intimidatie aan: bijna de helft van de meisjes zegt dat ze om die reden aangevallen worden.
De manier waarop ze geïntimideerd worden, verschilt behoorlijk. Veruit het meest voorkomend zijn kwetsende en beledigende opmerkingen: 59 procent zegt daarmee te maken hebben gehad. 37 procent geeft aan dat het om seksuele intimidatie ging, zoals seksuele opmerkingen of vragen om seks in ruil voor geld of producten. En nog eens 39 procent is het slachtoffer geworden van dreiging met seksueel geweld. Mensen dreigden dan bijvoorbeeld met verkrachting of stuurden pornografische beelden.
De cijfers in Nederland wijken weinig af van de wereldwijde cijfers. Ook hier krijgt namelijk 58 procent van de meisjes tussen de 15 en 25 jaar oud met online intimidatie te maken, zo bleek uit onderzoek onder 1.000 meisjes en jonge vrouwen.
Die intimidatie heeft flinke gevolgen. Zo voelt één op de vier meisjes zich fysiek onveilig nadat ze online geïntimideerd zijn. 40 procent zegt bovendien dat het hun zelfrespect verlaagt en mentale en emotionele stress veroorzaakt. Voor één op de vijf zorgt de online intimidatie bovendien voor problemen op school.
En ook het online gedrag van de meisjes wordt aangetast door intimidatie. 13 procent van de meisjes stopt met het delen van hun mening op social media, 12 procent past de manier van uiten aan en 8 procent stopt zelfs helemaal met het platform waar de intimidatie plaatsvond.
Juist het feit dat de meisjes stoppen met het delen van hun mening, is volgens Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International Nederland, verontrustend. “Wij strijden niet alleen voor, maar juist ook mét meisjes en jonge vrouwen voor gelijke rechten en kansen. Online intimidatie legt meisjes wereldwijd het zwijgen op. En dat terwijl juist het internet zoveel kansen biedt voor meisjes om hun stem wel te kunnen laten horen.”
Met de introductie van de streamingdienst Disney+ in Nederland kwam ook de complete collectie Star Wars-films en series beschikbaar online. Dat is goed nieuws voor nieuwe én bestaande fans natuurlijk ...
Lees meerHet Amerikaanse tijdschrift Playboy Magazine zal volgend jaar stoppen met het publiceren van afbeeldingen met compleet naakte vrouwen erop, om nieuwe lezers aan te trekken. In een artikel van The ...
Lees meerBen je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag ...
Lees meerWe konden de afgelopen maanden eindelijk weer af en toe voorzichtig naar werk toe. Maar sinds een paar weken mag dat niet meer, en zitten we dus weer voornamelijk thuis ...
Lees meer