58 procent van de meisjes slachtoffer van online intimidatie

Nu aan het lezen

58 procent van de meisjes slachtoffer van online intimidatie

58 procent van de meisjes slachtoffer van online intimidatie

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt: denigrerende opmerkingen op sociale media of zelfs bedreigingen. Mocht dat het geval zijn, dan ben je zeker niet de enige. Maar liefst 58 procent van de meisjes tussen de 15 en 25 jaar oud krijgt te maken met online intimidatie, blijkt uit onderzoek van Plan International onder 14.071 meisjes en jonge vrouwen uit 32 landen.

De meeste online intimidatie komt volgens Plan voor op Facebook. 39 procent van de meisjes en jonge vrouwen geeft aan dat ze op dit platform lastig gevallen worden. Instagram staat met 23 procent op een tweede plek. De meeste meisjes worden voor het eerst lastig gevallen als ze tussen de 14 en 16 jaar oud zijn. Vooral het delen van standpunten blijkt reden voor intimidatie aan: bijna de helft van de meisjes zegt dat ze om die reden aangevallen worden.

De manier waarop ze geïntimideerd worden, verschilt behoorlijk. Veruit het meest voorkomend zijn kwetsende en beledigende opmerkingen: 59 procent zegt daarmee te maken hebben gehad. 37 procent geeft aan dat het om seksuele intimidatie ging, zoals seksuele opmerkingen of vragen om seks in ruil voor geld of producten. En nog eens 39 procent is het slachtoffer geworden van dreiging met seksueel geweld. Mensen dreigden dan bijvoorbeeld met verkrachting of stuurden pornografische beelden.

De cijfers in Nederland wijken weinig af van de wereldwijde cijfers. Ook hier krijgt namelijk 58 procent van de meisjes tussen de 15 en 25 jaar oud met online intimidatie te maken, zo bleek uit onderzoek onder 1.000 meisjes en jonge vrouwen.

Online intimidatie past gedrag aan

Die intimidatie heeft flinke gevolgen. Zo voelt één op de vier meisjes zich fysiek onveilig nadat ze online geïntimideerd zijn. 40 procent zegt bovendien dat het hun zelfrespect verlaagt en mentale en emotionele stress veroorzaakt. Voor één op de vijf zorgt de online intimidatie bovendien voor problemen op school.

En ook het online gedrag van de meisjes wordt aangetast door intimidatie. 13 procent van de meisjes stopt met het delen van hun mening op social media, 12 procent past de manier van uiten aan en 8 procent stopt zelfs helemaal met het platform waar de intimidatie plaatsvond.

Juist het feit dat de meisjes stoppen met het delen van hun mening, is volgens Garance Reus-Deelder, directeur van Plan International Nederland, verontrustend. “Wij strijden niet alleen voor, maar juist ook mét meisjes en jonge vrouwen voor gelijke rechten en kansen. Online intimidatie legt meisjes wereldwijd het zwijgen op. En dat terwijl juist het internet zoveel kansen biedt voor meisjes om hun stem wel te kunnen laten horen.”

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.