Lost dit verkeerslicht voetgangers ongelukken door een smartphone op?

Nu aan het lezen

Lost dit verkeerslicht voetgangersongelukken door een smartphone op?

Lost dit verkeerslicht voetgangersongelukken door een smartphone op?

Ik schaam me voor mijn gebogen hoofd op straat. Wetende dat ik van de omgeving zou moeten genieten en een risico loop gewond te raken omdat mijn smartphone en socials meer aandacht verdienen dan waar mijn voeten mij brengen. In feite is dit schandelijk.

Maar het is de status quo – hoe gevaarlijk dan ook. En dat weten designers ook. De mogelijke oplossing: een verkeerslicht dat is verwerkt in de stoep onder je voeten waarmee afgeleide lopers zonder hun hoofd te heffen zien of het groen of rood is.

Hobbels

Designers van Büro North bedachten een Smart Tactile Paving-concept als een manier om appers en Pokémon Go-spelers te alarmeren als ze een straat oversteken terwijl er een rood licht is. De panels met hobbels bevatten ledlichten en geven aan of je met een gerust hart kan doorlopen, of nog even aan de zijkant je online gesprek kan afmaken.

Design

Het verkeerslicht werd bedacht in Melbourne, toen de Pokémon-trend op haar hoogtepunt was. “Mensen liepen rond en keken alleen nog maar naar hun mobieltjes”, aldus directeur Soren Luckins tegen Dezeen. “De lichten die voetgangers veilig naar de overkant moeten loodsen zijn gemaakt voor een wereld met een gemeenschap die voor zich kijkt en niet beneden naar een telefoon.”

“Liever dan gedrag aan te passen door wetgeving of bestraffende wetten die uiteindelijk futiel blijken”, aldus Büro North op zijn website, “willen we steden veiliger maken door design.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.