Nu aan het lezen
Er wordt al een tijdje bericht over de nieuwe Mediawet. De Publieke Omroep zou moeten vernieuwen en staatssecretaris Sander Dekker (Media) had hier een plan voor gesmeden. Amusement zou voor een groot deel verdwijnen bij de Publieke Omroep. Voor informatieve, culturele en educatieve programma’s zou dan meer tijd vrij komen. Gisteren werd duidelijk dat er een deal is gemaakt waar televisieproducten niet blij van werden. De deal houdt in dat als programma’s door externe bedrijven worden geproduceerd, de omroep co-producent blijft.
Dit vinden veel producenten een vervelende beslissing. Dekker had in eerste instantie gezegd dat hij het bestel wilde openbreken, om er zo voor te zorgen dat producenten rechtsstreek bij de NPO terecht konden met nieuwe programma’s. Op deze manier zitten zij dus niet meer vast aan een omroep. Het akkoord is al ondertekend door VPRO, BNN-VARA, EO, Human, NOS en NTR. Het lijkt er dus op dat Dekker zijn eerste belofte met deze beslissing niet meer na zal komen.
Vereniging van Onafhankelijke Televisie Producenten (OTP) is teleurgesteld dat een meerderheid van de omroepen al een akkoord heeft gegeven. “Het is inderdaad een stap terug,” zegt Roel Kooi, voorzitter van de OTP tegen het Parool. “Het is hoog tijd dat het publieke bestel opener wordt. Meer vrijheid voor externe partijen is daarvoor noodzakelijk, maar op deze manier ziet het ernaar uit dat het oude systeem in stand wordt gehouden.”
Bij de OTP zijn productiemaatschappijen als Endemol, IDTV en CCCP aangesloten. Hoewel ze niet blij met de deal zijn, zien ze ook de andere kant. “We begrijpen dat er compromissen moeten worden gesloten om de Mediawet vandaag door de Eerste Kamer te krijgen. De afspraken die nu gemaakt zijn, zijn ogenschijnlijk vooral gemaakt om die noodzakelijke stap te kunnen zetten. Wij geloven dat de intentie om het bestel open te breken er nog altijd is. We zijn wel erg benieuwd naar de uitwerking.”
Veel andere producenten zijn ook ontevreden. Zo zeggen ze dat ze weer teruggeroepen worden naar het oude systeem en dat de deal voor onduidelijkheden zorgt. Met de wet is de kans groot dat omroepen minder vrijheid krijgen in het bepalen van tv-programma’s en de inhoud daarvan.
Vandaag praat de Eerste Kamer over het voorstel. In februari was dit ook al het geval, maar toen konden nog maar weinig Eerste Kamerleden zich vinden in het voorstel of ze vonden het nog te onduidelijk. Dekker kreeg toen de tijd om zijn voorstel te verduidelijken en vandaag zal hij proberen om de Senaat toch nog achter zich te krijgen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.