Nu aan het lezen
‘Als ik nou eens wist wat de beste beslissing was…’ is een zin die denk ik bij iedereen wel een keer door zijn hoofd heeft gespookt. Het antwoord daarop zou ons leven een stuk makkelijker maken. Verkeerde beslissingen kosten veel tijd en wat zou het fijn zijn om dat achterwege te kunnen laten. Met deze 5 tips van wetenschappers kun je hier een heel eind in komen.
Information overload is actueler dan ooit en zorgt ervoor dat we veel informatie tot onze beschikking hebben. Handig, maar niet als het gaat om beslissingen maken. Het ene artikel zegt dit, het andere zegt dat en het is lastig om hier een duidelijk antwoord uit te krijgen. Dat is ook totaal de verkeerde aanpak, volgens de auteur van het boek The Power Of Thinking Without Thinking. Beter is om minder tijd te besteden aan het organiseren van deze informatie en meer tijd aan het definiëren van het probleem, zodat je de juiste informatie kunt vinden.
Het schijnt dat mensen die zich op het probleem focussen in plaats van op het antwoord, een succesvollere carrière hebben.
Je zult misschien denken dat je heel rationeel moet zijn en niet naar je gevoel moet luisten om de juiste keuze te maken, maar dat is helemaal niet waar. Keuzes kunnen niet gemaakt worden zonder emoties en emoties leiden ons vaak naar de juiste beslissing, is te lezen in dit boek. Onderzoek wijst uit dat doktoren betere beslissingen maken als ze medeleven voelen voor de patiënt. Ook is het belangrijk om naar je onderbuikgevoel te luisteren.
Voor vragen als ‘wat ga ik vanavond doen?’ kun je natuurlijk altijd wel rationeel blijven nadenken. Als de keuze moeilijk wordt, is het handig om op je gevoel te vertrouwen.
Als je een expert op het gebied bent, vertrouw dan op je intuïtie. Ben je geen expert, dan kun je een dagboek met je keuzes bijhouden. Peter Drucker schreef het boek The Effective Executive waar hij aanbeveelt om te monitoren wat je doet en welke resultaten dit oplevert. Houd een dagboek bij en schrijf elke keer als je een belangrijke beslissing hebt genomen wat je denkt dat de uitkomst is. Kijk na een halfjaar welke uitkomsten eruit zijn gekomen en of jouw voorspelling in dezelfde richting zat. Op deze manier kun je zien waar je goed in bent en waarin niet.
Je hoeft niet per se de allerbeste beslissing te maken. We weten allemaal dat perfectionisme stressvol kan zijn en hierdoor kan je het idee krijgen dat je het niet meer onder controle hebt. “Een goede keuze nu is beter dan een perfecte beslissing over twee dagen”, vertelt James Waters, adjunct-directeur planning bij het Witte Huis in de Verenigde Staten, aan Business Insider.
Misschien nog wel de beste tip om jezelf te helpen is om jezelf af te vragen: Wat zou ik iemand anders in deze situatie aanraden? Met deze vraag neem je afstand van jouw probleem en bekijk je het van een andere kant. Je plaatst jezelf erbuiten en dit zorgt voor overzicht en duidelijkheid. Door je af te vragen hoe je iemand anders in dezelfde situatie zou kunnen helpen, is vaak de beste manier om jezelf te helpen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.