Acht tips voor een betere presentatie

Nu aan het lezen

8 tips om een ster in presenteren te worden [Adv]

Deze advertorial kwam tot stand in samenwerking met Logitech

8 tips om een ster in presenteren te worden [Adv]

Soms dan zie je mensen presenteren en dan denk je: ‘Hoe doen ze dat toch?’. Het ziet er zo simpel uit. Presenteren vinden veel mensen lastig en als je er een talent voor hebt dan heb je een enorm geluk, want je kunt het overal toepassen. Als je dit talent helaas niet hebt, dan zijn er genoeg dingen die je kunt doen om er beter in te worden. Bijvoorbeeld door veel te oefenen, over het juiste materiaal te beschikken of door deze tips voor een betere presentatie eens te proberen.

1. Oogcontact maken

Als je je publiek wil betrekken bij je presentatie, dan is niets belangrijker dan oogcontact maken. Hierdoor geef jij het gevoel dat je hen ziet en hun deel uit laat maken van jouw verhaal. Als je een presentatie geeft voor een kleine groep, dan kun je makkelijk iedereen één of meerdere keren aankijken. Bij een groter publiek is dit wat lastiger. Zorg er dan in ieder geval voor dat je je ogen de zaal rond laat gaan.

Een goede draadloze presenter is hierbij essentieel: je hoeft je geen zorgen te maken dat hij op tijd reageert en je hoeft niet telkens naar beneden te kijken om te kunnen doorklikken in je presentatie.

draadloze-presenter-logitech

2. Zorg voor een pakkende inleiding

Een goed begin is het halve werk. Trek bij de eerste minuut al meteen de aandacht van je publiek. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een anekdote te vertellen of een vraag te stellen. Je publiek gaat hier dan over na denken en zit meteen in je verhaal. Met een goede inleiding kun je je publiek direct meenemen in je verhaal en zo heb meteen alle aandacht om te vertellen wat het doel van je presentatie is.

presentatie

3. Kwetsbaarheid laten zien

Wanneer je dit doet, zullen de mensen tegen wie je praat, begrip voor je krijgen. Je kwetsbaar opstellen kan eng zijn. Je hoeft daarom ook niet met een dramatisch verhaal te komen, maar je kunt wel iets vertellen wat je hebt meegemaakt of iets wat je raakte. Hierdoor krijgt jouw presentatie een persoonlijk tintje en krijgt het publiek het gevoel dat je hen vertrouwt. Je bouwt voor een korte tijd een relatie op en mensen zullen dan ook de persoon achter het verhaal zien.

4. Zorg voor een goede structuur

Structuur is erg belangrijk in je verhaal. Het is prettig om naar een verhaal te luisteren dat van begin tot eind goed in elkaar zit. Als de structuur van jouw verhaal klopt, dan kan de luisteraar jou van begin tot eind volgen. Dit is essentieel als je wil dat je publiek onthoud wat je hebt verteld.

Presentatie schrijven

5. Lichaamshouding

Lichaamshouding zegt meer dan je denkt. Als je een goed verhaal hebt, maar je staat erbij alsof je net de marathon hebt gerend, komt je verhaal niet over. Een open en goede houding zorgen ervoor dat je laat zien dat je zelfverzekerd bent en weet waarover je praat. Non verbale communicatie komt nog altijd voor een groter deel bij ons binnen dan verbale communicatie.

6. Rust in je ritme van praten

Door de zenuwen ga je vaak veel te snel praten, waardoor niemand je bij kan houden. Dat is zonde. Bewaar de rust door de presentatie goed voor te bereiden en let op je ademhaling tijdens het presenteren. Voordat je begint kun je drie keer heel diep in en uit ademen. Dit zorgt voor rust. Je staat nu toch al voor deze groep mensen, dus sneller praten heeft geen zin.

visuele presentatie

7. Maak je presentatie visueel

Tijdens een presentatie is het fijn om naar iemand te luisteren, maar het is lastig om je continu op één iemand te focussen. Door het visueel te maken, moeten mensen ook andere zintuigen gebruiken, waardoor ze minder snel afgeleid zullen zijn. Je verhaal moet wel het rode draad zijn, alles wat je visueel maakt is een aanvulling. Mocht je nog meer in het geheugen van je publiek willen blijven zitten, dan kun je ook nog iets van muziek of een geluidsfragment toevoegen. Het is een misverstand te denken dat het veel tijd moet kosten om je presentatie mooi vorm te geven. Zeker met de juiste gereedschappen kun je snel en effectief een mooie presentatie maken!

8. Enthousiasme

Enthousiasme is super belangrijk! Als je jouw verhaal niet enthousiast brengt, zal je publiek ook niet enthousiast worden. Aangezien je – als het goed is – je presentatie vaak genoeg geoefend hebt, is het lastig om spontaan of enthousiast over te komen. Een handige manier is om voor de spiegel te oefenen, net zolang tot je het idee hebt dat je zo echt mogelijk over komt en je verhaal goed kunt overbrengen.

Johan is hoofdredacteur van Numrush en mede-oprichter van OK GO, het bedrijf verantwoordelijk voor de productie van onder meer Vance en Numrush.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.