Dit zijn vier manieren waarop je het perfecte kerstcadeau geeft - Vance

Nu aan het lezen

Dit zijn vier manieren waarop je het perfecte kerstcadeau geeft

Dit zijn vier manieren waarop je het perfecte kerstcadeau geeft

Kerst betekent samenzijn en gezelligheid, maar voor velen ook spetterende cadeaus. Hoe geef je het perfecte cadeau? Je kan all-out gaan en de duurste en gekste dingen verzinnen, maar uiteindelijk wil je dat iemand blij is met je cadeau en er ook daadwerkelijk wat aan heeft. Het zou zonde zijn als die leuke thee-set jarenlang stof staat te verzamelen bovenop een kast.

Wij vroegen aan vier soorten liefhebbers wat zij dit jaar het liefst onder de kerstboom aantreffen. Ieder cadeau laat zien dat jij de persoon in kwestie kent en aan hem of haar denkt. Je kan de cadeaus op welke manier dan ook variëren en passend maken binnen jouw budget. Want wij geloven dat deze kerst jouw cadeau heel simpel maar toch perfect kan zijn.

Geef iets duurzaams

Plantenliefhebbers en #urbanjungles alom, maar wat geef je aan iemand die zich het liefst tussen de groene jungle-bladeren waant? Plantenliefhebber Tamar viert normaliter geen kerst maar wordt elk jaar wél verdrietig van alle weggegooide bomen. “Een ideale kerst bij mij bevat geen kerstboom van de markt, maar een kerstboom die ik kan ‘adopteren’. Dit houdt in dat je een kerstboom omhaalt met kluit, in een pot doet, en deze na de kerst weer terugbrengt waarna hij weer de grond in gaat om verder te groeien! Zo hoef je niet elk jaar een nieuwe kerstboom te kopen (en dood te laten gaan) en heb je ook niet meer al die weggegooide kerstbomen voor de deuren.”

Ook plantenliefhebber Eliza heeft het een en ander op haar groene wishlist staan. Vanwege haar liefde voor kruiden zou zij het heel leuk vinden om kruidenplantjes te krijgen. “Plantstandaarden en bankjes of tafeltjes voor planten zijn ook altijd welkom. Grote plantenpotten kom ik altijd tekort en ik heb ook een nieuwe plantenlamp nodig (speciale verlichting omdat er in de winter weinig zon is, red.). De meeste planten moeten in de winter bijkomen van de groeispurt die ze in de zomer maken, dus extra voeding wordt een lente cadeautje.”

Maar wat Eliza het allerliefst voor kerst krijgt is veel groter dan een simpele tool voor haar platen: “Het ultieme cadeau zou een volkstuintje zijn met een schattige kas, in Amsterdam. Maar dat zit er vanwege de lange wachtlijsten voorlopig niet in.”

Tip: Adopteer hier een kerstboom of geef een plantenpot, zoals deze van H&M
Foto: Lisa Praster

Geef de beste filmavond

Samen op de bank films kijken, dat is pas echt het ultieme kerstgevoel. Wil je een cadeau verzinnen voor een echte filmliefhebber en weet je niet wat? Wij vroegen het aan Netflix-binger Michiel Veenstra, die deze kerst met een scheef oog naar zijn televisie kijkt: “M’n televisie doet het nog goed hoor, maar een model dat 4K aan kan in combinatie met de nieuwe 4K Apple TV zou dan wel lekker zijn! Vlak na de kerstdagen kunnen we na drie maanden eindelijk weer de dan net verbouwde woonkamer in dus die kan wel een opfrisser gebruiken.”

Helaas is er dit jaar door de verbouwing geen plek in Michiels eigen herberg en viert hij de kerst bij familie. Maar hoe ziet een ideale kerst er uit voor een filmliefhebber en welke films kijk je dan? “Heerlijk thuis, onder een net iets te grote boom, de hele dag door de kerstplaylist aanpassen en ergens in de middag wat klassiekers kijken als de Vliegende Sneeuwman, Blackadder’s Christmas Carol en Home Alone.”

Voor deze Netflix-binger begint zijn ideale kerst echter pas ná de feestdagen. “De week voor kerst is altijd een drukke week bij 3FM vanwege Serious Request waardoor ik de hele week van huis ben. De twee kerstdagen zijn dan voor bijkomen en bij elkaar zijn. Vanaf derde kerstdag kan ik dan echt genieten van een avond op de bank met wat hapjes, een wijntje en een mooie film met m’n vrouw. Hue lampen op dim-stand, de Sonos 5.1 setup in full effect. Op tafel staan wat toastjes met filet, kipkerriesalade en een lekkere cranberry paté, of juist een goede manchego met vijgencompote.”

Tip: Heb je geen geld voor een 4K televisie? Geef dan een heerlijke hapjesplank, een Hue lamp voor de sfeer of stel een leuke kerstplaylist op

Geef iets magisch

Helaas leven wij niet net als Harry Potter in een wereld van tovenaars en spreuken. Gelukkig zijn er genoeg cadeaus te bedenken die je even in die wereld doen wanen. Harry Potter-fan Eveline heeft alle boeken al. Hoe maak je zo’n fan dan alsnog blij? “Sowieso met de speciale editie van het eerste boek, in Ravenclaw-vorm. Ik vind het heel tof dat ze de boeken opnieuw hebben uitgegeven met een speciaal tintje voor de twintigste verjaardag. Het idee is dat er vier edities zijn, ieder met een ander uiterlijk: een voor ieder huis van Zweinstein. Ik vind mijzelf een Ravenclaw, dus daar past die uitgave dan goed bij. Het boek ken ik natuurlijk al, maar volgens mij staat deze prachtig in de kast bij de rest.”

Om je kerst echt magisch te maken, kan je natuurlijk veel meer doen dan een cadeau kopen. Je kan er een hele ervaring van maken. Eveline doet dit door op Eerste Kerstdag met haar vriend in pyjama voor de televisie naar kerstfilms (of Harry Potter of Star Wars) te kijken. “Om het kerstgevoel even helemaal af te maken moet daar natuurlijk een kop warme chocomelk bij.” Haar Harry Potter kerst-tip voor de ultieme filmavond? “Op de bank onder een dekentje een marathon houden van alle films! Als je het helemaal af wilt maken, kun je natuurlijk ook nog wat snacks en drinken uit de film namaken (er zijn wat onofficiële kookboeken) en helemaal in kostuum gaan zitten. Maar ik houd het liever comfortabel in mijn pyjama of een joggingsbroek.”

Tip: Geef een speciale editie van een boek, zoals deze van Harry Potter

Geef iets dat een leven lang meegaat

Houd jij dagelijks ook de lekkerste recepten en kookboeken van foodbloggers in de gaten? Wij vroegen ons af: waar kun je zo’n rasechte foodie blij mee maken? Foodblogger Daphne verzint zelf haar recepten en koopt daarom vaak geen kookboeken voor zichzelf. “Dan is het extra leuk om ze cadeau te krijgen. Ook vind ik dingen als een gietijzeren pan heel leuk om te krijgen, omdat je daar je hele leven mee kan doen. Dan heeft het een extra herinnering wanneer je het voor kerst krijgt.”

Een foodie is door het jaar heen in de weer met potten en pannen, behalve met kerst, zegt Daphne die dan juist de keuken vermijdt. “Elk jaar probeer ik juist minder te koken tijdens de kerstdagen. Ik vind het dan juist fijn om tijd met familie door te brengen. Wel vind ik het leuk om te koken, maar doe ik dit niet heel uitgebreid. Ook gaan mijn vriend en ik elk jaar uit eten op kerstavond. Even samen genieten van het eten zonder dat je er uren voor in de keuken hoeft te staan. Zo heb je tijd voor jezelf en elkaar.”

Kiest Daphne er wel voor om te koken, dan is het iets dat niet gelijk met kerst wordt geassocieerd. Zoals een Brie Cranberry taart, paprika soep of een heerlijke peer-en-amandel taart.

Tip: Geef een gietijzeren pan, zoals deze van Le Creuset
Foto: Daphne van Schie

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.