De jurken tijdens de Golden Globes 2018 kleuren zwart en dat is geen gek statement - Vance

Nu aan het lezen

De jurken tijdens de Golden Globes 2018 kleuren zwart en dat is geen gek statement

Kristen Bell tijdens de aankondiging van de Golden Globe Awards nominaties

De jurken tijdens de Golden Globes 2018 kleuren zwart en dat is geen gek statement

Hollywood ligt al maanden onder een vergrootglas en daar komt voorlopig geen einde aan. Nu issues als racisme, genderongelijkheid en seksueel misbruik steeds vaker aan het licht komen, zijn het ook de welbekende jaarlijkse prijsuitreikingen die gepaard gaan met een rafelrandje.

Volgens Entertainment Weekly is de verwachting dat ‘veel grote actrices’ zoals genomineerden Jessica Chastain, Meryl Streep en Emma Stone zich volledig in het zwart zullen hullen voor de Golden Globes 2018 op 7 januari.

De vrouwen zouden dit volgens een bron doen als protest en teken van solidariteit tegen intimidatie in Hollywood. De looks zouden ook staan voor genderongelijkheid, aldus Entertainment Weekly.

Post-Weinstein

Wat oorspronkelijk begon als een kleine groep vrouwen die zich sterk maakte voor deze statement dresscode, resulteert in een vermeende club van dertig vrouwen die zich via hun kleding zal uitspreken.

De organisatie van de Golden Globes lag deze week onder vuur omdat er geen vrouwelijke regisseurs waren genomineerd en de geselecteerden traditiegetrouw hoofdzakelijk wit zijn.

Media reppen al weken over de awardshow en hoe dit het Harvey Weinsteinschandaal zal adresseren. De Golden Globes 2018 is het eerste grote event dat zal plaatsvinden post-Weinstein.

battle of the sexes
Actrice Emma Stone is genomineerd voor een Golden Globe in de categorie beste actrice voor haar rol in Battle of the Sexes

Kleding en identiteit

Dat de deelnemende actrices via hun kleding een boodschap verkondigen, is geheel niet gek. Aan je dracht kan je vaak je identiteit aflezen. Er zijn wetenschappelijke epistels en boeken gewijd aan hoe kleding nauwverbonden is met identiteit.

In Dit Boek Gaat Niet Over Mode schrijft Harpers Bazaar-hoofdredacteur Cécile Narinx over de zaken die je kan aflezen aan je kleding, zoals levensfase, gender, sociale klasse en etniciteit. “Kleren zijn altijd en overal aan het woord, het jammere is alleen dat ze amper worden gehoord.”

Kick-off

De Golden Globes-ceremonie is daarmee niet alleen de traditiegetrouwe kick-off van het Amerikaanse prijzenseizoen, maar hopelijk de start van een gelijkere wereld waarbij kleding meer is dan een mooimakertje.

Veel gedupeerden van seksueel misbruik en intimidatie spraken zich de afgelopen weken vurig uit. Dat was pijnlijk en noodzakelijk. Maar wat nog zwaarder weegt is soms de stilte, die traumatische gebeurtenissen van hele generaties vrouwen én mannen luid overstemt.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.