Time magazine roept vrouwen achter #MeToo uit tot Persoon van het Jaar - Vance

Nu aan het lezen

Time magazine roept vrouwen achter #MeToo uit tot Persoon van het Jaar

Time magazine roept vrouwen achter #MeToo uit tot Persoon van het Jaar

Ieder jaar maakt het bekende Amerikaanse blad Time magazine de Persoon van het Jaar bekend. Vandaag is het weer zover en ondanks een Donald Trump op de shortlist kiest het blad voor een opvallende persoon. Het is namelijk niet een persoon maar een beweging die dit jaar de cover van Time siert. Het tijdschrift noemt deze beweging ‘The Silence breakers’: De stemmen die de beweging tegen seksuele intimidatie op gang zetten.

#MeToo

We hebben het natuurlijk over de #MeToo beweging, de vrouwen (en mannen) die zich openlijk uitspraken over seksuele intimidatie in Hollywood en vele andere werkvelden. Vijf krachtige vrouwen representeren de beweging op de Time magazine cover van deze week. Als je echter goed kijkt zie je nog een arm aan de rechter onderkant van de cover.

De editor-in-chief van het blad geeft bij CNBC aan dat de vrouw slechts gedeeltelijk op de voorkant wilde komen omdat zij “nog niet naar voren kan komen zonder haar levensonderhoud aan te tasten.” Hiermee representeert de voorkant niet alleen de mensen die hun stem lieten horen, maar ook alle mannen en vrouwen die nog niet naar buiten zijn getreden met hun verhaal.

Van celebrity tot aardbeien-plukker

Op de voorkant van de cover zie je naast een arm van een onbekende vrouw, ook een aantal bekende gezichten. Actrice Ashley Judd sprak zich vorige maand uit over haar persoonlijke ervaringen met de seksuele intimidatie van regisseur Harvey Weinstein. Ze vertelde hoe Weinstein haar keer op keer tot seksuele handelingen probeerde te verleiden toen ze nog een beginnende actrice was. Ook zangeres Taylor Swift siert de cover. Swift spande een rechtszaak aan tegen een radio-dj die naar haar billen greep en won deze uiteindelijk. De derde bekende vrouw op de cover is Susan Fowler. Zij schreef een blogbericht over seksuele intimidatie bij taxidienst Uber, waarna een onderzoek werd gestart met twintig ontslagen werknemers als gevolg.

Naast Judd, Swift en Fowler prijken ook de gezichten van Adama Iwu en Isabel Pascual op de cover van het blad. Iwu is een politicus in de Amerikaanse staat Californie en sprak zich uit over de gevallen van seksuele intimidatie in de politieke wereld. Zij tekende samen met 140 vrouwen uit de industrie een brief die mensen oproept tot actie tegen de cultuur van seksuele intimidatie. De vijfde vrouw op de cover is een vrouw met pseudoniem Isabel Pascual. Zij werd gestalked nadat zij zich uitsprak over seksuele intimidatie tijdens haar werk als aardbeien-plukker.

Traditie

Time magazine identificeert al bijna een eeuw jaarlijks de Persoon van het Jaar. Hierbij wordt een persoon of groep gekozen die het nieuws van dat jaar grotendeels heeft beïnvloed. De traditie begon in 1927 toen Charles Lindbergh werd gekozen als Man of the Year. Hij was de eerste persoon die een solo vlucht maakte over de Atlantische Oceaan zonder tussenstop. Tot 1999 werden slechts drie vrouwen gekozen als Woman of the Year, waaronder Queen Elizabeth II. Hierna werd de naam veranderd naar Person of the Year.

Time

Het feit dat Time zich heeft ontwikkeld van een Man van het Jaar tot een cover met een vrouwenbeweging, toont aan hoe ver we al zijn gekomen als het gaat om gelijkheid. Het is overigens niet de eerste keer dat een beweging wordt gekozen voor Persoon van het Jaar. Zo werd in 1982 de computer geselecteerd als “Machine van het Jaar” en werden doktoren geprezen onder de naam “The Ebola-Fighters” in het jaar 2014.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.